ΑΘΗΝΑ
03:38
|
12.05.2024
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς στην Αθήνα επιβεβαίωσε τις στενές διμερείς σχέσεις και την προσπάθεια του Ισραήλ να υποδείξει το Ιράν σαν κοινό «αντίπαλο».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Το κράτος του Ισραήλ βλέπει την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο. Οι σχέσεις μας είναι κτισμένες στη βάση εμπιστοσύνης και συνεχιζόμενης επικοινωνίας. Εκτιμούμε τις διμερείς σχέσεις μας όπως επίσης και το τριμερές πλαίσιο συνεργασίας με την εταίρο μας, Κύπρο» τόνισε σήμερα μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς που πραγματοποίησε το πρωί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Ο Ισραηλινός υπουργός που πραγματοποίησε το ταξίδι στην Αθήνα μετά την αναβολή ταξιδιού στην Καλαμάτα τον περασμένο μήνα λόγω κλιμάκωσης των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού κατοχής σε παλαιστινιακές πόλεις της Δυτικής Όχθης, δεν έμεινε στις καλές διμερείς σχέσεις. Έριξε τα «καρφιά» του σε βάρος του Ιράν που είναι από τους ισχυρότερους γεωπολιτικούς αντιπάλους του Ισραήλ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

«Μόλις αυτή τη βδομάδα, ένα ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έκανε επίθεση σε εμπορικό σκάφος. Είναι κρίσιμο να σταματήσει η εξάπλωση της ιρανικής επιρροής και των φιλοδοξιών της Τεχεράνης. Αυτό σκοπεύει να κάνει το Ισραήλ μέσω ορισμένων εκ των δραστηριοτήτων μας υπό την ομπρέλα της κεντρικής διοίκησης (του αμερικανικού στρατού) CENTCOM, και θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε εναντίον οποιασδήποτε προσπάθειας για οικοδόμηση τρομοκρατικών βάσεων στα σύνορά μας» ανέφερε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας.

Σε μία έμμεση αναφορά στην Τουρκία ο Μπένι Γκαντς πρόσθεσε πως το Ισραήλ αναζητεί «νέες σχέσεις και στηρίζεται στους φίλους του» τονίζοντας ότι το «κράτος του Ισραήλ πρέπει να ενεργήσει σαν γέφυρα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για να εξασφαλίσει ειρήνη και σταθερότητα για όλους».

Το πρωί ο Μπένι Γκαντς κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα μετά το καλωσόρισμα που δέχθηκε στο αεροδρόμιο από τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Πριν ξεκινήσουν οι συναντήσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες στρατιωτικών αξιωματούχων μεταξύ των δύο χωρών, ο Μπένι Γκαντς αναφέρθηκε σε τρέχουσες διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, «μεταφράζοντάς τες» κατά το δοκούν τονίζοντας:

«Ο κόσμος αλλάζει. Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία εκχέονται μέσω των εθνικών συνόρων. Η πολιτική του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας επηρεάζουν τις χώρες σε όλο τον κόσμο. Η ιρανική επιθετικότητα συνεχίζει να αποτελεί μεγάλη απειλή για την περιοχή και τον κόσμο. Το βλέπουμε αυτό στην ανάμειξη του Ιράν στον πόλεμο στην Ουκρανία. Το βλέπουμε στο προηγμένο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Το βλέπουμε στην υποστήριξη του Ιράν σε αντιπροσώπους του μέσω τρομοκρατικών οργανώσεων στην Συρία, τον Λίβανο, τη Γάζα, την Ιουδαία και Σαμάρια (σ.σ. εννοεί την κατεχόμενη Δυτική Όχθη) ».

Από την πλευρά του ο Νίκος Παναγιωτόπουλς καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και τον επιθετικό αναθεωρητισμό, κάνοντας λόγο για πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για την προστασία της Ανατολικής Μεσογείου.

Παράλληλα, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε πρότυπο συνεργασίας τη συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνουν για τις θαλάσσιες ζώνες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι αρχές του Περού ερευνούν την πρόεδρο καθώς συνελήφθη ο αδελφός της

Πώς βραχυκυκλώνουν τα οικεία δίπολα;

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ:H απολογία Αυγενάκη για τις κυβερνητικές επιλογές της ΝΔ δεν πείθει

ΣΥΡΙΖΑ: H ακρίβεια καλπάζει, η κυβέρνησή ολιγωρεί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα