ΑΘΗΝΑ
13:13
|
18.05.2024
Το υπουργείο Άμυνας της χώρας δήλωσε ότι πιστεύεται ότι ο στρατιώτης ανήκει στον στρατό της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το υπουργείο Άμυνας της Ρουάντα ανακοίνωσε ότι ένας άγνωστος στρατιώτης που πιστεύεται ότι ανήκει στο στρατό της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό σκοτώθηκε σήμερα αφού πέρασε τα σύνορα και πυροβόλησε εναντίον των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας.

Ο άνδρας διέσχισε τα σύνορα μεταξύ της Γκόμα στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) και της Ρουάντα, μπαίνοντας στην περιοχή Ρουμπάβου πριν πυροβολήσει εναντίον πύργων φρουράς της Αμυντικής Δύναμης της Ρουάντα (RDF), ενώ «σκοτώθηκε από περιπολία της RDF πριν προκαλέσει απώλειες» ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Κονγκολέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ταυτότητα του νεκρού άνδρα δεν ήταν γνωστή, αλλά ότι κανένας Κονγκολέζος στρατιώτης που βρισκόταν σε υπηρεσία στην περιοχή δεν είχε αναφερθεί ως αγνοούμενος, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το περιστατικό έρχεται καθώς οι αντάρτες της ομάδας M23, η οποία πολεμά την κυβέρνηση του Κονγκό εδώ και μια δεκαετία, σημείωσαν σημαντικά κέρδη τις τελευταίες εβδομάδες, προελαύνοντας προς τη Γκόμα καθώς οι μάχες εντείνονται. Η ΛΔΚ κατηγορεί τη Ρουάντα ότι υποστηρίζει την M23, αλλά η Ρουάντα αρνείται κατηγορία.

Η M23 έχει πραγματοποιήσει αρκετές επιθέσεις στην ανατολική ΛΔΚ φέτος, με συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των ανταρτών να έχουν ως αποτέλεσμα χιλιάδες άμαχοι να εκτοπιστούν από τον Μάρτιο.

Οι περιφερειακές δυνάμεις εργάζονται για να διευκολύνουν τις σχέσεις μεταξύ της Ρουάντα και της ΛΔΚ. Ο πρώην πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα και ο πρόεδρος της Ρουάντα Πολ Καγκάμε συμφώνησαν την Παρασκευή στην ανάγκη οι αντάρτες της Μ23 να συμφωνήσουν σε παύση πυρός και να αποσυρθούν από τα κατεχόμενα εδάφη στην ανατολική ΛΔΚ, ανέφερε το μπλοκ της Κοινότητας Ανατολικής Αφρικής. Ένας δεύτερος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Αγκόλας Λουάντα την επόμενη εβδομάδα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Blockout2024: «Χτυπήστε τους εκεί που πονάνε»

Κρήτη: Διάσωση 32 μεταναστών και προσφύγων που επέβαιναν σε ξύλινο σκάφος

Αυτοκτόνησε ο πληροφοριοδότης της Boeing σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα

Νέες πλημμύρες προκαλούν χάος στο Αφγανιστάν: Νεκροί και καταστροφές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα