Η εισερχόμενη κυβέρνηση της Βραζιλίας είναι απίθανο να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Αϊτή παρά τις εκκλήσεις για μια διεθνή δύναμη για την αντιμετώπιση συμμοριών, δήλωσαν δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι, σημειώνοντας ότι μια προηγούμενη στρατιωτική επέμβαση δεν απέδωσε μόνιμες βελτιώσεις.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών συζήτησε τον περασμένο μήνα την αποστολή μιας δύναμης κρούσης στην Αϊτή για να ανοίξει ξανά έναν τερματικό σταθμό καυσίμων που είχε αποκλειστεί από συμμορίες. Η αστυνομία πήρε πίσω τον έλεγχο του τερματικού σταθμού αυτόν τον μήνα και η διανομή καυσίμων έχει ξαναρχίσει, αλλά οι απαγωγές αυξάνονται και πάλι και οι συμμορίες συνεχίζουν να επεκτείνουν την επικράτειά τους.
«Οποιαδήποτε βραζιλιάνικη συμμετοχή θα ήταν δύσκολη συνολικά σε μια πολυεθνική δύναμη», δήλωσε ο Σέλσο Αμορίμ, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του εκλεγμένου προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου.
Ο Αμορίμ σημείωσε ότι η στρατιωτική συμμετοχή της Βραζιλίας στην ειρηνευτική δύναμη MINUSTAH του ΟΗΕ, η οποία έδρασε στην Αϊτή από το 2004 έως το 2017, ήταν ευρέως αντιδημοφιλής στο εσωτερικό και ότι η κατάσταση ασφαλείας της Αϊτής ήταν χειρότερη μετά την αποστολή από ότι πριν.
«Κάναμε μια τεράστια προσπάθεια που μας έφερε πολλά προβλήματα, ακόμη και εσωτερικά», δήλωσε ο Αμορίμ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. «Δεν είδαμε καμία δέσμευση από τη διεθνή κοινότητα».
Η πρεσβεία των ΗΠΑ έκανε κάποιες ανεπίσημες επαφές τις τελευταίες εβδομάδες για να διερευνήσει αν η Βραζιλία θα ήταν πρόθυμη να συμμετάσχει σε μια δύναμη κρούσης, σύμφωνα με έναν δεύτερο Βραζιλιάνο αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters. Ο αξιωματούχος αυτός, ο οποίος ζήτησε να μην ταυτοποιηθεί, πίστευε επίσης ότι η συμμετοχή της Βραζιλίας σε μια τέτοια δύναμη ήταν απίθανη.
Η κυβέρνηση του προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου δεν έχει σχολιάσει καμία πιθανή συμμετοχή σε στρατιωτική επιχείρηση της Αϊτής, ενώ εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε αν οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν βραζιλιάνικη υποστήριξη σε μια δύναμη κρούσης της Αϊτής.
Οι ελλείψεις καυσίμων που ξεκίνησαν με τον αποκλεισμό του τερματικού σταθμού στα μέσα Σεπτεμβρίου παρέλυσαν το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις και τα νοσοκομεία να κλείσουν τις πόρτες τους.
Σε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Οκτώβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό πρότειναν μια πολυεθνική δύναμη κρούσης για να ανοίξει ξανά ο τερματικός σταθμός, αλλά δεν διευκρίνησαν ποιες χώρες θα παρείχαν στρατεύματα για μια τέτοια επιχείρηση.