ΑΘΗΝΑ
06:39
|
26.04.2024
Η ιδρύτρια της Theranos, Ελίζαμπεθ Χολμς, καταδικάστηκε σε περισσότερα από 11 χρόνια φυλάκιση για εξαπάτηση επενδυτών μέσω της εταιρείας της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ιδρύτρια της Theranos, Ελίζαμπεθ Χολμς, καταδικάστηκε σε περισσότερα από 11 χρόνια φυλάκιση για εξαπάτηση επενδυτών μέσω της start-up εταιρείας της για εξετάσεις αίματος, που κάποτε αποτιμήθηκε σε 9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η πρώην αστέρας της Silicon Valley ισχυρίστηκε ψευδώς ότι η τεχνολογία της θα μπορούσε να διαγνώσει ασθένεια με λίγες μόνο σταγόνες αίματος.

Η 38χρονη Χολμς, η οποία είναι έγκυος, είπε κλαίγοντας στο δικαστήριο ότι ένιωθε «βαθύ πόνο» για όσους παραπλανήθηκαν από την απάτη.

Κρίθηκε ένοχη τον Ιανουάριο μετά από τρίμηνη δίκη.

Η Χολμς αναμένεται να ασκήσει έφεση κατά της ποινής, η οποία επιβλήθηκε την Παρασκευή σε δικαστήριο της Καλιφόρνια.

Κάποτε χαιρετίστηκε ως η «επόμενη Steve Jobs», και λεγόταν ότι ήταν η νεότερη αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος στον κόσμο.

Ξεκίνησε τη Theranos αφού εγκατέλειψε το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ σε ηλικία 19 ετών και η αξία της αυξήθηκε απότομα αφού η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσε να επιφέρει επανάσταση στη διάγνωση ασθενειών.

Αλλά η τεχνολογία που διαφήμιζε η Χολμς δεν λειτούργησε και – αντιμέτωπη με πλήθος αγωγών – η εταιρεία διαλύθηκε μέχρι το 2018.

Στη δίκη της Χολμς στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, οι εισαγγελείς είπαν ότι παραπλάνησε εν γνώσει της τους γιατρούς και τους ασθενείς σχετικά με το κορυφαίο προϊόν της Theranos -τη μηχανή Edison- που η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι μπορούσε να ανιχνεύσει καρκίνο, διαβήτη και άλλες παθήσεις χρησιμοποιώντας μόνο λίγες σταγόνες αίματος.

Κατηγόρησαν επίσης την Χολμς ότι υπερέβαλε σε μεγάλο βαθμό την απόδοση της εταιρείας στους οικονομικούς της υποστηρικτές.

Οι ένορκοι την έκριναν ένοχη για τέσσερις κατηγορίες απάτης, με μέγιστη ποινή φυλάκισης 20 ετών. Αλλά τη βρήκαν αθώα για τέσσερις άλλες κατηγορίες και δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε ετυμηγορία για άλλες τρεις.

Πριν ο δικαστής Έντουαρντ Νταβίλα εκδώσει την ποινή του την Παρασκευή, η Χολμς διάβασε μια ομιλία στο δικαστήριο στην οποία ζήτησε συγγνώμη από επενδυτές και ασθενείς κλαίγοντας.

«Είμαι συντετριμμένη από τις αποτυχίες μου. Ένιωσα βαθύ πόνο για όσα πέρασαν οι άνθρωποι, επειδή τους απογοήτευσα», είπε.

«Λυπάμαι για τις αποτυχίες μου με όλο μου το είναι», συνέχισε.

Ο δικαστής αναφέρθηκε στη Χολμς ως «λαμπρή» επιχειρηματία και της είπε: «Η αποτυχία είναι φυσιολογική. Αλλά η αποτυχία με απάτη δεν είναι εντάξει».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

The Old Oak: A symbol of endurance

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Το TikTok βγαίνει στο «σφυρί» και οι δισεκατομμυριούχοι κάνουν ουρά για να το αποκτήσουν

Τανζανία: Πάνω από 150 νεκροί από πλημμύρες και κατολισθήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα