ΑΘΗΝΑ
10:16
|
19.04.2024
Το σχέδιο πρότασης μεταθέτει πολλές από τις πιο αμφιλεγόμενες αποφάσεις για το ταμείο στο επόμενο έτος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα δημοσίευσε σήμερα ένα προσχέδιο για μια συμφωνία για την δημιουργία ενός νέου ταμείου για την αντιμετώπιση του ζητήματος των «απωλειών και ζημιών» που έχουν προκληθεί από την κλιματική αλλαγή.

Οι σχεδόν 200 χώρες που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής COP27 στην Αίγυπτο θα εξετάσουν και ενδεχομένως θα τροποποιήσουν το προσχέδιο προτού αποφασίσουν εάν θα το εγκρίνουν. Οι εκκλήσεις των αναπτυσσόμενων χωρών για ένα τέτοιο ταμείο κυριάρχησαν στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ωθώντας τη σύνοδο κορυφής πέρα από την προγραμματισμένη ολοκλήρωση της χθες, καθώς οι χώρες αγωνίζονται να καταλήξουν σε συμφωνία.

Το σχέδιο πρότασης θα μεταθέσει πολλές από τις πιο αμφιλεγόμενες αποφάσεις για το ταμείο στο επόμενο έτος, όταν μια «μεταβατική επιτροπή» θα κάνει συστάσεις οι οποίες θα περιλαμβάνουν τον «εντοπισμό και την επέκταση των πηγών χρηματοδότησης», και τις οποίες οι χώρες θα κληθούν να υιοθετήσουν στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP28 τον Νοέμβριο του 2023.

Μετά από χρόνια αντίστασης στις εκκλήσεις των ευάλωτων στο κλίμα χωρών για χρηματοδότηση απωλειών και ζημιών από τις πλούσιες χώρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε την Πέμπτη ότι θα υποστηρίξει ένα νέο ταμείο εάν το πληρώσουν και αναδυόμενες οικονομίες με υψηλές εκπομπές, όπως η Κίνα, και όχι μόνο μεγάλοι ρυπαντές όπως η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Γιαμιντέ Νταγκνέτ, διευθυντής κλιματικής δικαιοσύνης στο Open Society Foundations και πρώην διαπραγματευτής στις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι το τελευταίο προσχέδιο κειμένου ήταν «καλύτερο» από τις προηγούμενες εκδόσεις, καθώς θα δημιουργούσε σαφώς ένα ταμείο, μαζί με άλλες πηγές οικονομικής στήριξης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πετρέλαιο: Άλμα στα 90 δολάρια μετά την ισραηλινή επίθεση στο Ιράν

Η Μάρω Δουκα υποψήφια με την Νέα Αριστερά στις Ευρωεκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Το απόγευμα, παρουσία Τσίπρα, ανακοινώνεται το ευρωψηφοδέλτιο

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες ξανά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα