ΑΘΗΝΑ
17:18
|
03.05.2024
Δικαστικά έγγραφα που σχετίζονται με τους συνεργάτες του Τζέφρι Έπστιν θα δημοσιοποιηθούν, αφού δικαστής έκρινε ότι το δημόσιο συμφέρον υπερτερεί του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες δικαστικά έγγραφα που σχετίζονται με τους συνεργάτες του Τζέφρι Έπστιν, συμπεριλαμβανομένου ενός δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία, θα δημοσιοποιηθούν αφού δικαστής έκρινε ότι το δημόσιο συμφέρον υπερτερεί του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή, αναφέρει η Daily Mail.

Η δικαστής Λορέτα Πρέσκα αποφάσισε την Παρασκευή ότι το υλικό που αφορά οκτώ άτομα θα πρέπει να αποσφραγιστεί, παρά το γεγονός ότι ένα υποκείμενο ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσε «να βλάψει άδικα την ιδιωτική ζωή και τη φήμη (του)».

Μεταξύ εκείνων των οποίων τα ονόματα αναφέρονται στα έγγραφα είναι μια Βρετανίδα, η πρώην προσωπική βοηθός της Γκισλέιν Μάξγουελ, η οποία κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.

Η δικαστής Πρέσκα υπερέβη τις αντιρρήσεις του Τομ Πρίτζκερ, του δισεκατομμυριούχου εκτελεστικού προέδρου των ξενοδοχείων Hyatt, και διέταξε να δημοσιοποιηθεί υλικό που σχετίζεται με αυτόν.

Τα έγγραφα αποτελούν μέρος μιας υπόθεσης συκοφαντικής δυσφήμισης που ασκήθηκε κατά της Μάξγουελ από την κατήγορο Βιρτζίνια Ρόμπερτς Τζιούφρι το 2016, η οποία αργότερα διευθετήθηκε.

Το υλικό κυκλοφόρησε σε κυλιόμενη βάση αφού το πρώτο σετ κυκλοφόρησε το 2019, δύο ημέρες πριν ο Έπσταϊν αυτοκτονήσει, μετά από πολυάριθμα αιτήματα από οργανισμούς μέσων ενημέρωσης.

Συνολικά 16 άτομα που δεν εμπλέκονται άμεσα στη νομική διαφωνία (Non-Party Does) αντιτάχθηκαν στη δημοσιοποίηση των φακέλων και το πρώτο σύνολο των οκτώ έχει ήδη εξεταστεί από το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Η τελευταία παρτίδα αφορούσε τους υπόλοιπους οκτώ, που αναφέρονται ως πρόσωπα 12, 28, 97, 107, 144, 147, 171 και 183.

Η δικαστής Πρέσκα είπε ότι πολλές από τις «δήθεν ευαίσθητες πληροφορίες» είχαν ήδη δημοσιοποιηθεί πέρυσι κατά τη διάρκεια της δίκης της Μάξγουελ για διακίνηση ανήλικων κοριτσιών στον Έπστιν, κάτι που την οδήγησε στη φυλάκιση 20 ετών.

Ανέτρεξε σε δεκάδες έγγραφα και διέταξε να τα αποσφραγίσουν.

Περιλάμβαναν υλικό σχετικό με τη Βρετανίδα, η οποία αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε αδικοπραγία σε σχέση με τη δουλειά της για την Μάξγουελ.

Υπέβαλε μήνυση κατά της δημοσιογράφου της Miami Herald Τζούλι Μπράουν τον Ιούλιο για το βιβλίο της για το σκάνδαλο Έπστιν.

Η δικαστής Πρέσκα σημείωσε ότι η μήνυση επαναλάμβανε ορισμένες από τις φερόμενες συκοφαντικές δηλώσεις που έγιναν στο βιβλίο και ότι η γυναίκα έχει αναφερθεί σε άλλο υλικό που είναι διαθέσιμο στο κοινό.

«Αυτό το έγγραφο θα αποσφραγιστεί», είπε η δικαστής Πρέσκα.

Έγγραφα που σχετίζονται με το πρόσωπο 183 επρόκειτο να δημοσιοποιηθούν καθώς ήταν «αντικείμενο έντονης κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης» και εμφανίστηκαν στη δίκη της Μάξγουελ.

Ωστόσο, η δικαστής Πρέσκα ανέστειλε τη δημοσίευση αυτού του υλικού στις 28 Νοεμβρίου, ώστε οι εμπλεκόμενοι να μπορέσουν να ασκήσουν έφεση εάν ήθελαν.

Το πρόσωπο 107 ισχυρίστηκε ότι η αποσφράγιση του υλικού τους θα τους «συνέδεε» με τον Έπστιν και θα συνιστούσε «αναίτια εισβολή στην ιδιωτικότητά τους».

Η δικαστής Πρέσκα διαφώνησε και διέταξε να αποσφραγιστεί το υλικό τους, σημειώνοντας ότι το δικαίωμα πρόσβασης του κοινού υπερτερούσε των «γενικευμένων ανησυχιών» σχετικά με την ιδιωτική ζωή και ότι το υλικό «δεν ήταν ιδιαίτερα κακόβουλο».

Στην κατάθεσή του στο δικαστήριο, ο Πρίτζκερ ισχυρίστηκε ότι «θα έβλαπτε λανθασμένα την ιδιωτική ζωή και τη φήμη (του)» εάν δημοσιοποιούνταν υλικό που σχετίζεται με αυτόν.

Ωστόσο, η δικαστής Πρέσκα είπε ότι δεν υπήρχε «καμία βάση» για τη διατήρηση του υλικού ως απόρρητου, προσθέτοντας ότι ήταν απλώς μια φευγαλέα αναφορά.

Η δικαστής Πρέσκα έκανε κάποιες παραχωρήσεις στους αντιρρησίες.

Είπε: «Ορισμένες λεπτομέρειες που περιέχονται σε ορισμένα έγγραφα που δεν είναι δημόσια… τα πρόσωπα που φέρουν αντίρρηση έχουν επισημάνει επαρκές ενδιαφέρον για τη διατήρηση του απορρήτου τους».

Τα έγγραφα που σχετίζονται με το πρόσωπο 12 παρέμειναν σφραγισμένα καθώς η δικαστής Πρέσκα είπε ότι ήταν «κλασικό αουτσάιντερ».

Το πρόσωπο 12 είναι «περιφερικό ως προς τα επίμαχα γεγονότα» και «ούτε θύμα ούτε σχετίζεται με τον Έπστιν ή την Μάξγουελ».

Τα έγγραφα που σχετίζονται με το πρόσωπο 28 θα παραμείνουν απόρρητα καθώς είναι «θύμα σεξουαλικής επίθεσης που συνεχίζει να υφίσταται τραύμα ως αποτέλεσμα αυτών των γεγονότων».

Αλλά υλικό που σχετίζεται με το πρόσωπο 147, το οποίο η δικαστής Πρέσκα αναγνώρισε ως το θύμα του ‘Επστιν Σάρα Ράνσομ, θα πρέπει να αποσφραγιστεί.

Η δικαστής Πρέσκα είπε ότι η Ράνσομ ήταν «θύμα σεξουαλικού τραύματος και κακοποίησης» από τον Έπστιν και την Μάξγουελ, αλλά κατέθεσε δημόσια κατά την καταδίκη της Μάξγουελ.

Δημοσίευσε ένα βιβλίο για την εμπειρία της και έγραψε ένα άρθρο στην Washington Post σχετικά με αυτήν.

Η δικαστής Πρέσκα σημείωσε ότι η Ράνσομ είχε «παρουσιαστεί στο δημόσιο χώρο σχετικά με αυτά τα θέματα».

Η δικαστής δεν όρισε χρονοδιάγραμμα για το πότε θα δημοσιοποιηθεί το υλικό, αλλά πιθανότατα θα χρειαστούν εβδομάδες.

Σε αντίθεση με προηγούμενες παρτίδες εγγράφων, η Μάξγουελ δεν αντιτάχθηκε σε αυτά και δεν εκπροσωπήθηκε στο δικαστήριο.

Μεταξύ των αποκαλύψεων στα έγγραφα που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί ήταν δύο καταθέσεις που δόθηκαν από την Μάξγουελ το 2016 ως μέρος της υπόθεσης συκοφαντικής δυσφήμισης.

Πάνω από επτά ώρες η Μάξγουελ ανακρίθηκε για τα πάντα, από τη σεξουαλική της ζωή μέχρι τη σχέση της με τον πρίγπηπα Άντριου και τον ‘Επστιν.

Κάποια στιγμή αρνήθηκε ότι κρατούσε ένα «καλάθι πλυντηρίων με σεξουαλικά παιχνίδια» στην έπαυλη του Έπστιν στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα.

Η Μάξγουελ ρωτήθηκε για το σεξουαλικό μασάζ/τρίο με τον Έπστιν και τις σεξουαλικές «ιδιορρυθμίες» του, όπως το τσίμπημα της θηλής.

Όταν ρωτήθηκε αν έδωσε ποτέ στην Ρόμπερτς «στολές μαθήτριας» για να φορέσει κατά τη διάρκεια μασάζ, η Μάξγουελ απάντησε: «Δεν έχω ιδέα για τι πράγμα μιλάτε».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης, η Μάξγουελ αποκάλεσε την Τζιούφρι «απαίσια φαντασιόπληκτη» και κάποια στιγμή θύμωσε τόσο πολύ που χτύπησε το χέρι της στο τραπέζι.

Ανάμεσα στο άλλο υλικό που έχει ήδη αποσφραγιστεί ήταν το προσχέδιο των απομνημονευμάτων της Ρόμπερτς, το οποίο περιγράφει πώς ο Έπστιν την πέταξε σε όλο τον κόσμο και την «δάνεισε» στους ισχυρούς φίλους του.

Περιέγραψε πώς αναγκάστηκε να κάνει σεξ με τον πρίγκηπα Άντριου στο Λονδίνο όταν ήταν 17 ετών, στην έπαυλη του Έπστιν στη Νέα Υόρκη και στο ιδιωτικό του νησί στην Καραϊβική.

Νωρίτερα αυτό το έτος, ο Δούκας διευθέτησε μια πολιτική αγωγή που είχε υποβάλει η Ρόμπερτς για 12 εκατομμύρια δολάρια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πάσχα: Πού θα γιορτάσουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Συναγερμός για τοξικό νέφος στο Βερολίνο

Οικουμενικός Πατριάρχης: Βαθύτατη έκφραση της ελευθερίας μας είναι η πίστη στην Ανάσταση

Πακιστάν: Τουλάχιστον 20 νεκροί σε δυστύχημα με λεωφορείο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα