ΑΘΗΝΑ
05:21
|
07.05.2024
Η Σαουδική Αραβία και η Ταϊλάνδη υπέγραψαν αρκετές συμφωνίες με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων μετά την επίσκεψη του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην Μπανγκόκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Σαουδική Αραβία και η Ταϊλάνδη υπέγραψαν αρκετές συμφωνίες με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων μετά την ιστορική επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MBS) στην Μπανγκόκ την Παρασκευή, μεταδίδει το Middle East Monitor.

Η επίσκεψη ακολουθεί την απόφαση του Ριάντ και της Μπανγκόκ να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις μετά από περισσότερα από 30 χρόνια υποβαθμισμένων σχέσεων λόγω κλοπής κοσμημάτων που αφορούσε έναν Ταϊλανδό θυρωρό που εργαζόταν σε βασιλικό παλάτι. Η άφιξη του MBS στο βασίλειο ήταν η πρώτη από Σαουδάραβα βασιλιά στη χώρα από τότε. Οι πλήρεις διπλωματικές σχέσεις αποκαταστάθηκαν τον Ιανουάριο μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης Πραγιούθ Τσαν-ότσα στο Ριάντ.

Σύμφωνα με το Reuters, οι δύο ηγέτες υπέγραψαν πέντε συμφωνίες κατά την τρέχουσα επίσκεψη με στόχο την αύξηση του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ των χωρών, την προώθηση του τουρισμού και την εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. Η ενεργειακή συμφωνία θα καλύπτει το πετρέλαιο, το υδρογόνο, τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την τεχνολογία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, δήλωσε χθες το υπουργείο Ενέργειας της Ταϊλάνδης.

Η Ταϊλάνδη κάλεσε επίσης τον διάδοχο να είναι ειδικός προσκεκλημένος στη σύνοδο κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) που φιλοξενούνταν στη χώρα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας έλαβε επίσης επίτιμο διδακτορικό δίπλωμα στον τομέα της γνώσης της γης για τη βιώσιμη ανάπτυξη από το Πανεπιστήμιο Kasetsart της Ταϊλάνδης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Χαβιέρ Μιλέι: Το ζήτημα των Φόκλαντς θα κρατήσει για δεκαετίες. Καμιά σύγκρουση με Βρετανία

Υεμένη: συνελήφθησαν κατάσκοποι αμερικανοϊσραηλινής μονάδας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα