ΑΘΗΝΑ
08:19
|
26.04.2024
Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ισχυρίστηκε ότι οι βάσεις χρησιμοποιήθηκαν για επιθέσεις εναντίον της χώρας από τρομοκράτες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα ότι πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές σε βάσεις Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία και το βόρειο Ιράκ, οι οποίες ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν από τους υπεύθυνους για την έκρηξη στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης το περασμένο Σαββατοκύριακο που σκότωσε 6 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 80.

«Σύμφωνα με τα δικαιώματα αυτοάμυνάς μας που απορρέουν από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, η αεροπορική επιχείρηση του Πενς Κίλιτς πραγματοποιήθηκε στις περιοχές στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως βάσεις για επιθέσεις εναντίον της χώρας μας από τρομοκράτες», ανέφερε το υπουργείο.

«Ήρθε η ώρα της αναμέτρησης», έγραψε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας στο Twitter, μαζί με μια φωτογραφία ενός στρατιωτικού αεροσκάφους που απογειώθηκε σε νυχτερινή επιχείρηση, προσθέτοντας ότι όσοι διέπραξαν τις «ύπουλες επιθέσεις» θα λογοδοτήσουν.

Οι επιθέσεις στόχευσαν βάσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και της συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, η οποία η Τουρκία λέει ότι είναι πτέρυγα του PKK, πρόσθεσε το υπουργείο.

Η Τουρκία δήλωσε την Τρίτη ότι σχεδιάζει να επιδιώξει στόχους στη βόρεια Συρία αφού ολοκληρώσει μια διασυνοριακή επιχείρηση εναντίον των μαχητών του PKK στο Ιράκ, μετά την έξρηξη βόμβας το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη. 

Η τουρκική κυβέρνηση έχει κατηγορήσει τους Κούρδους μαχητές για την έκρηξη στη λεωφόρο Ιστικλάλ της Κωνσταντινούπολης την 13η Νοεμβρίου που σκότωσε 6 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 80. Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη στον πολυσύχναστο πεζόδρομο, ενώ το PKK και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) έχουν αρνηθεί την εμπλοκή τους.

Οι αεροπορικές επιδρομές είχαν στόχο το Κομπάνι, μια στρατηγική συριακή πόλη με κουρδική πλειοψηφία κοντά στα τουρκικά σύνορα, την οποία η Άγκυρα είχε προηγουμένως επιχειρήσει να προσπεράσει στα σχέδιά της για τη δημιουργία μιας «ασφαλούς ζώνης» κατά μήκος της βόρειας Συρίας. Ο εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων Φαρχάντ Σάμι σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι δύο χωριά με μεγάλο ποσοστό εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων βρίσκονται υπό τουρκικό βομβαρδισμό, με αποτέλεσμα «θανάτους και τραυματισμούς».

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι στοχοποιήθηκε και η πόλη Σιντζάρ του βόρειου Ιράκ. Τα μέσα ενημέρωσης της συριακής αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν θέσεις των SDF υπό κουρδική ηγεσία.

Οι τουρκικές επιδρομές στη βόρεια Συρία προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 31 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους Κούρδοι μαχητές και Σύροι στρατιώτες, σύμφωνα με νέο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το παρατηρητήριο ανέφερε ότι περίπου 25 αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη σε τοποθεσίες στην ύπαιθρο του Χαλεπίου, της Ράκκα και της Χασάκα.

Στο Ιράκ, το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στο Ερμπίλ δήλωσε ότι παρακολουθεί «αξιόπιστες αναφορές» για πιθανή τουρκική στρατιωτική δράση στη βόρεια Συρία και το βόρειο Ιράκ τις επόμενες ημέρες.

Η υπό κουρδική ηγεσία αρχή στη βορειοανατολική Συρία δήλωσε το Σάββατο ότι εάν η Τουρκία επιτεθεί, τότε οι μαχητές στην περιοχή θα έχουν «το δικαίωμα να αντισταθούν και να υπερασπιστούν τις περιοχές μας με σημαντικό τρόπο που θα οδηγήσει την περιοχή σε έναν μακρύ πόλεμο».

Η Τουρκία έχει ξεκινήσει τρεις μεγάλες διασυνοριακές επιχειρήσεις στη Συρία από το 2016 και ελέγχει ήδη ορισμένα εδάφη στα βόρρεια της χώρας. Νωρίτερα φέτος, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε με νέα επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Οι τουρκικές δυνάμεις ξεκίνησαν μια νέα χερσαία και αεροπορική επιχείρηση, που ονομάστηκε Claw-Lock, εναντίον του PKK στο βόρειο Ιράκ τον Απρίλιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τροχαίο με έναν νεκρό στην Ελευσίνα

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Η Ελλάδα αποχαιρετά την Ολυμπιακή Φλόγα

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα