ΑΘΗΝΑ
12:52
|
24.04.2024
Ο 18χρονος Μαχμούντ αλ Σαάντι πυροβολήθηκε από τον Ισραηλινό στρατό την ώρα που πήγαινε στο σχολείο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας Παλαιστίνιος μαθητής γυμνασίου δολοφονήθηκε από πυροβολισμούς ενώ φέρεται να πήγαινε στο σχολείο, κατά τη διάρκεια επιδρομής των ισραηλινών δυνάμεων στη βόρεια κατεχόμενη πόλη Τζενίν στη Δυτική Όχθη.

Συγγενείς επιβεβαίωσαν ότι ο άνδρας που σκοτώθηκε τη Δευτέρα ήταν ο Μαχμούντ αλ-Σαάντι. Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι ήταν 18 ετών και είπε ότι πυροβολήθηκε στο στομάχι.

Τουλάχιστον άλλοι τέσσερις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν μετά από πυροβολισμούς, σύμφωνα με το υπουργείο και τοπικούς δημοσιογράφους.

Σε ανακοίνωσή του, το Παλαιστινιακό Υπουργείο Παιδείας θρήνησε τον Αλ Σαάντι και είπε ότι ήταν μαθητής στο Γυμνάσιο Αρρένων Farhat Hashad στη Τζενίν. Πρόσθεσαν ότι είχε σκοτωθεί καθώς πήγαινε στο σχολείο.

Ο τοπικός δημοσιογράφος Μουτζαχέντ αλ-Σαάντι δήλωσε ότι ο έφηβος ήταν ο μακρινός συγγενής του και ότι μάρτυρες με τους οποίους μίλησε επιβεβαίωσαν ότι σκοτώθηκε ενώ στεκόταν στο δρόμο κατευθυνόμενος προς την τάξη.

«Κατευθύνθηκε έξω από το στρατόπεδο. Έμεινε έκπληκτος από τον στρατό και ο στρατός τον πυροβόλησε λίγες στιγμές πριν αποσυρθεί [από το στρατόπεδο]», είπε ο Μουτζαχέντ στο Al Jazeera.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ανταπέδωσε τα πυρά κατά τη διάρκεια επιχείρησης για τη σύλληψη εννέα καταζητούμενων Παλαιστινίων.

«Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, ακούστηκαν πυροβολισμοί και επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων στην περιοχή, οι μαχητές πυροβόλησαν τους υπόπτους που πυροβόλησαν εναντίον τους», ανέφερε η δήλωση.

Ο Μουτζαχέντ αλ-Σαάντι πρόσθεσε ότι ο Μαχμούντ πυροβολήθηκε στον διπλανό δρόμο όπου σκοτώθηκε η δημοσιογράφος του Αλ Τζαζίρα Σιρίν Αμπού Ακλέχ στις 11 Μαΐου, ενώ κάλυπτε μια επιδρομή του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν. Είπε, επίσης, ότι ήταν παρών στο σημείο όταν σκοτώθηκε ο Αμπού Ακλέχ.

Μιλώντας για τον Μαχμούντ, ο Μουτζαχέντ είπε ότι ο συγγενής του «ήταν στην κορυφή της τάξης του» και είχε τρεις αδερφές.

Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Εξωτερικών περιέγραψε τη δολοφονία ως «εκτέλεση πεδίου» και «ειδεχθή έγκλημα», προσθέτοντας ότι «είναι μέρος της καθημερινής σειράς δολοφονιών εναντίον του λαού μας, με κάλυψη και έγκριση σε ισραηλινό πολιτικό επίπεδο».

Ανέφερε ότι θεωρεί «την ισραηλινή κυβέρνηση πλήρως και άμεσα υπεύθυνη για αυτό το έγκλημα» και κάλεσε «τη διεθνή κοινότητα να παράσχει διεθνή προστασία στον λαό μας».

Δεκάδες ισραηλινά τεθωρακισμένα τζιπ εισέβαλαν στη Τζενίν και στον προσφυγικό καταυλισμό της τη Δευτέρα, λίγο πριν τις 8 το πρωί (05:00 GMT). Η επιδρομή διήρκεσε περίπου μία ώρα.

Στο στρατόπεδο, οι ισραηλινές δυνάμεις πολιόρκησαν το σπίτι ενός καταζητούμενου Παλαιστίνιου, του Ρατέμπ αλ Μπαλί, ενώ η οικογένειά του, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών του, ήταν μέσα και στόχευσαν το σπίτι με σφαίρες και βλήματα. Ο δημοσιογράφος είπε ότι ο αλ-Μπαλί ήταν «στο σπίτι με τον πατέρα του και άλλα μέλη της οικογένειάς του, συμπεριλαμβανομένων των ανιψιών, και μια έγκυο συγγενή του».

«Ο στρατός στόχευσε το σπίτι με χειροβομβίδες και σφαίρες Energa», συνέχισε ο Μουτζαχέντ αλ-Σαάντι, σημειώνοντας ότι κανένα μέλος της οικογένειας δεν τραυματίστηκε.

Ο Αλ Μπαλί, ο οποίος γλίτωσε αβλαβής, τελικά βγήκε από το σπίτι με τον πατέρα του και παραδόθηκε στον ισραηλινό στρατό. Στο παρελθόν έχει περάσει ένα χρόνο σε ισραηλινές φυλακές υπό διοικητική κράτηση χωρίς δίκη ή κατηγορία.

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινές επιδρομές, συλλήψεις και δολοφονίες στις πόλεις Τζενίν και Ναμπλούς στη βόρεια Δυτική Όχθη, όπου η παλαιστινιακή ένοπλη αντίσταση αυξάνεται.

Σε όλη τη Δυτική Όχθη, ωστόσο, οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν τακτικά για δεκαετίες επιδρομές σε παλαιστινιακές πόλεις και χωριά, οδηγώντας συχνά σε τραυματισμούς ή δολοφονίες άοπλων Παλαιστινίων.

Αυτό το έτος σηματοδοτεί τον υψηλότερο αριθμό Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη από το 2006. Από τις αρχές του 2022, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 199 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων 47 παιδιά, στη Δυτική Όχθη, την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας.

Περίπου 8.900 άλλοι τραυματίστηκαν από τον ισραηλινό στρατό φέτος μέχρι τις 7 Νοεμβρίου, μόνο στη Δυτική Όχθη, ανέφερε ο ΟΗΕ. Τουλάχιστον 25 άνθρωποι στο Ισραήλ έχουν επίσης σκοτωθεί φέτος σε παλαιστινιακές επιθέσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έκθεση για ρατσιστική βία εκθέτει την κυβέρνηση: Από τη ρητορική μίσους στις επιθέσεις

Δηλώσεις ΣΕΑ για ανακάλυψη τάφου του Πλάτωνα από Ιταλούς ερευνητές

Ξύλο μέσα στη Βουλή: Ο Κωνσταντίνος Φλώρος γρονθοκόπησε τον Βασίλη Γραμμένο

Θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η «πορτοκαλί» Ελλάδα: Η σκόνη της Σαχάρας κατάπιε την Αθήνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα