ΑΘΗΝΑ
08:23
|
24.04.2024
Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας της Ζιμπάμπουε έχουν εγκαταλείψει μαζικά τη χώρα τον περασμένο χρόνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας της Ζιμπάμπουε έχουν εγκαταλείψει μαζικά τη χώρα τον περασμένο χρόνο, αποκάλυψε την Κυριακή ανώτερος αξιωματούχος του Συμβουλίου Υπηρεσιών Υγείας (HSB).

Περισσότεροι από 4.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν φύγει από το 2021, δήλωσε στο Reuters ο πρόεδρος της HSB, Δρ Παουλίνους Σικοσάνα. Αυτό περιλαμβάνει περισσότερους από 1.700 εγγεγραμμένους νοσηλευτές που παραιτήθηκαν πέρυσι και περισσότερους από 900 που αποχώρησαν φέτος.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας προχώρησαν σε απεργία τον Ιούνιο απαιτώντας να πληρωθούν σε δολάρια ΗΠΑ καθώς ο πληθωρισμός αποδυνάμωσε περαιτέρω το τοπικό νόμισμα.

Γιατροί και νοσηλευτές στη Ζιμπάμπουε έχουν βρει δουλειά κυρίως στη Βρετανία, αφήνοντας τον τομέα της υγείας της χώρας σε δεινή θέση και τα τοπικά νοσοκομεία με έλλειψη προσωπικού.

Στο εβδομαδιαίο ενημερωτικό του δελτίο που δημοσιεύτηκε από μια κρατική εφημερίδα την Κυριακή, ο πρόεδρος Έμερσον Μνανγκάγκουα δεσμεύτηκε να αναθεωρήσει τους μισθούς των εργαζομένων στον τομέα της υγείας για να επιβραδύνει την έξοδο.

«Ο αριθμός των ιατρών στη χώρα παραμένει μη ικανοποιητικά χαμηλός», έγραψε ο Μνανγκάγκουα . «Μου είπαν ότι έχουμε 3.777 εγγεγραμμένους ιατρούς στη χώρα. Από αυτόν τον αριθμό, 1.982 είναι γενικοί ιατροί. Οι 713 είναι ειδικοί, 250 είναι οδοντίατροι, ενώ 627 ασκούμενοι. Πρέπει να ενισχύσουμε το ιατρικό μας σώμα.

«Γνωρίζω ότι ένας τέτοιος στόχος απαιτεί χρόνο και πολλά περισσότερα από τη διαθεσιμότητα των προπονητικών εγκαταστάσεων. Πρέπει να επιβραβεύσουμε ανταγωνιστικά τους γιατρούς μας προκειμένου να εγγυηθούμε μεγαλύτερη διατήρηση του προσωπικού στα νοσοκομεία μας και στη χώρα. Πολλοί από τους γιατρούς μας συνεχίζουν να φεύγουν από τη χώρα για πιο πράσινα βοσκοτόπια. είναι ιδιαίτερα περιζήτητοι, ιδιαίτερα στην πλούσια Δύση, λόγω των ανώτερων εκπαιδευτικών μας εγκαταστάσεων. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη διατήρηση του ιατρικού προσωπικού εντός της χώρας ως πρωταρχικό εθνικό στόχο».

Ο Μνανγκάγκουα υποσχέθηκε ότι «θα ληφθούν πιο ορατά και ουσιαστικά βήματα στο εγγύς μέλλον για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας για το ιατρικό μας προσωπικό».

Και πρόσθεσε: «Πριν από μόλις ένα μήνα, άνοιξα επίσημα μια τεράστια αποθήκη για αποθήκευση φαρμάκων για το έθνος μας. Αυτή η εγκατάσταση, που κατασκευάστηκε μέσω κινεζικής επιχορήγησης, είναι για την Εθνική Φαρμακευτική Εταιρεία (NatPharm). Είναι μια εγκατάσταση που μας επιτρέπει πλέον να αποθηκεύουμε φάρμακα και άλλα ευαίσθητα αξεσουάρ που χρειαζόμαστε σε όλες τις εγκαταστάσεις υγείας μας σε όλη τη χώρα.

Η Ζιμπάμπουε διαθέτει τέσσερα κέντρα κατάρτισης γιατρών – το Πανεπιστήμιο της Ζιμπάμπουε, το Εθνικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας (NUST), το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μίντλαντς (MSU) και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Μεγάλης Ζιμπάμπουε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σχέδιο Ανάν: Το βροντερό όχι των Ελληνοκυπρίων, η  εξαγορά των συνειδήσεων και οι παραχαράκτες

Ο καιρός σήμερα: Επιμένει η σκόνη, μποφόρ στο Αιγαίο

Το μεγάλο «Όχι» του 2004: Η δεύτερη επανάσταση των Κυπρίων

Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων μετέτρεψαν απογευματινό χειρουργείο σε πρωινό και δωρεάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα