ΑΘΗΝΑ
19:04
|
23.04.2024
Για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία οι δύο ηγέτες έδωσαν τα χέρια, στην τελετή έναρξης του Μουντιάλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο  Αιγύπτιος ομόλογός του Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι συναντήθηκαν για πρώτη φορά κατά την τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ, χθες Κυριακή. 

Οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν να δίνουν τα χέρια παρουσία του Εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι στο στάδιο al-Bayt, στα περίχωρα της Ντόχα, ενόψει του πρώτου αγώνα του τουρνουά. 

Οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Καΐρου βρίσκονται σε κρίση εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Η Τουρκία αρνήθηκε να αναγνωρίσει τον Σίσι ως νόμιμο ηγέτη της Αιγύπτου μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2013 που ανέτρεψε τον προκάτοχό του Μοχάμεντ Μόρσι, τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας.

Τον Φεβρουάριο του 2019, ο Ερντογάν δήλωσε πως δεν θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ηγέτη,  μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι στη χώρα που αυτή τη στιγμή οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους υπολογίζουν σε 65.000.

«Δεν θα συναντηθώ ποτέ με τέτοιο άτομο. Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να απελευθερώσει όλους τους κρατούμενους με γενική αμνηστία. Όσο δεν απελευθερώνει αυτούς τους ανθρώπους, δεν μπορούμε να συναντηθούμε με τον Σίσι», είχε δηλώσει τότε ο Τούρκος πρόεδρος. 

Της χθεσινής χειραψίας είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, την περασμένη εβδομάδα, ότι θα επανεκτιμήσει τις σχέσεις με την Αίγυπτο και τη Συρία μετά τις εγχώριες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους. 

Μαζί με τον Σίσι και τον Ερντογάν, αρκετοί ηγέτες της Μέσης Ανατολής συμμετείχαν στην τελετή έναρξης στο Κατάρ, συμπεριλαμβανομένου του βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας , του διάδοχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, του Αλγερινού Προέδρου Αμπντελματζίντ Τεμπούν  και του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, κάποτε εχθρός της Ντόχα που ηγήθηκε ενός οικονομικού και πολιτικού αποκλεισμού του γείτονά της στον Κόλπο μεταξύ 2017-2021, φαινόταν να χαμογελά και να χειροκροτεί ενώ καθόταν δίπλα στον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο. Ο Σαουδάραβας ντε φάκτο ηγεμόνας εθεάθη νωρίτερα την ίδια μέρα να φορά ένα κασκόλ με χρώματα του Κατάρ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Η ψευδαίσθηση των ΗΠΑ και το πλάνο του Ισραήλ για ρατσιστικό εβραϊκό κράτος

Γιγάντια αεροπορική άσκηση ΗΠΑ-Νότιας Κορέας

Κλείνουν το ιστορικό Μουσείο Λένιν στη Φινλανδία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα