ΑΘΗΝΑ
11:24
|
26.04.2024
Απεβίωσε ο θρυλικός τροβαδούρος της Κούβας, Πάμπλο Μιλανές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πάμπλο Μιλανές, Κουβανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός και ένας από τους ιδρυτές του μουσικού κινήματος «Nueva Trova» που εμφανίστηκε μετά την επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο το 1959, πέθανε νωρίς την Τρίτη στην Ισπανία σε ηλικία 79 ετών, σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του καλλιτέχνη στο Facebook.

Ο Μιλανές νοσηλευόταν σε νοσοκομείο μετά από λοιμώξεις που συνδέονται με μια διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος που τον ανάγκασε να αναζητήσει ιατρική περίθαλψη και να εγκατασταθεί στη Μαδρίτη από το 2017.

Ο σπουδαίος τραγουδιστής, κιθαρίστας και συνθέτης γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1943 στο Μπαγιάμο της επαρχίας Γκράνμα της Κούβας.

Τα ταλέντα του Μιλανές άνθισαν σε νεαρή ηλικία. Σε ηλικία 6 ετών, κέρδισε έναν διαγωνισμό τραγουδώντας μια μεξικάνικη μελωδία για έναν τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης του. Μετά τη μετακόμιση της οικογένειάς του στην Αβάνα, την πρωτεύουσα της Κούβας τη δεκαετία του 1950, ανέπτυξε τη φωνή και το πάθος του σε μια πόλη φημισμένη για τη μουσική της.

Αφότου οι αντάρτες του Φιντέλ Κάστρο ανέτρεψαν τη δικτατορία του Φουλχένσιο Μπατίστα το 1959, μια πολιτιστική άνθηση με ρίζες στις ιδέες του σοσιαλισμού άκμασε στο νησί της Καραϊβικής.

Η φήμη του Μιλανές αναπτύχθηκε ως ένας από τους πρωτοπόρους ενός μουσικού κινήματος γνωστού ως Nueva Trova, στενά συνδεδεμένου με την αυξανόμενη αριστερή παλίρροια στη Λατινική Αμερική.

Πιο απροκάλυπτα πολιτικό από το Τrova, το προηγούμενο μουσικό ρεύμα, το Nuevo Trova επικεντρώθηκε στον ενστερνισμό του σοσιαλισμού καθώς και στην απόρριψη της αποικιοκρατίας και του ρατσισμού. Τα τραγούδια ήταν συχνά επικριτικά για την πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ο Μιλανές, με την κιθάρα στο χέρι, έπαιξε μαζί το 1968 στην Αβάνα με τον Κουβανό μουσικό Σίλβιο Ροδρίγκεζ, έναν άλλο ιδρυτή της Nueva Trova, σε μια συναυλία υπερπαραγωγής που σηματοδότησε την απογείωσή του στο καλλιτεχνικό στερέωμα.

Γνωστά τραγούδια όπως τα «Yo no te pido», «Los años mozos», «Cuba va» και «Yolanda», μεταξύ άλλων, κέρδισαν γρήγορα θαυμαστές και ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο. Τα τραγούδια του διασκευάστηκαν από συναδέλφους του, όπως οι Βίκτορ Μανουέλ, Άνα Μπελέν και Κάρλος Βαρέλα.

Κέρδισε πολλά βραβεία Grammy της Λατινικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένου ενός για Μουσική Αριστεία το 2015 για να τιμήσει μια ζωή αφοσιωμένη στην τέχνη του.

Ο Μιλανές, ένας δια βίου μαχητής της κοινωνικής δικαιοσύνης, έγινε πιο επικριτικός απέναντι στην κουβανική επανάσταση τα τελευταία χρόνια.

Λίγο μετά τις εκτεταμένες διαδηλώσεις που σάρωσαν το νησί τον Ιούλιο του 2021, ο Μιλάνες υπέγραψε ένα έγγραφο με τίτλο «Μανιφέστο της κουβανικής Κοινωνίας των Πολιτών» ζητώντας επείγουσες κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Κούβα.

«Η χώρα μας, ενωμένη, πρέπει να δώσει τη θέση της σε νέες φωνές και νέους τρόπους σκέψης, που απαιτούν νέους νόμους και νέες ελευθερίες», είπε ο Μιλανές υπογράφοντας το έγγραφο.

Η τελευταία του συναυλία πραγματοποιήθηκε στην Αβάνα τον Ιούνιο του 2022.

Εκείνη η συναυλία, που έφερε δάκρυα στα μάτια πολλών από τους θαυμαστές του, ήταν αφιερωμένη στη μουσική και όχι στην πολιτική.

Η είδηση του θανάτου του έχει φέρει θλίψη στους Κουβανούς, και οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης πλημμύρισαν από μηνύματα Κουβανών που εκφράζουν υποστήριξη στην οικογένειά του καλλιτέχνη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι απαντά ο γιατρός για τον θάνατο του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου

Ένοχος ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα σε προαύλιο σχολείου

Κατά της Apple για χρήση παράνομων ορυκτών στρέφεται η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα