ΑΘΗΝΑ
04:45
|
08.05.2024
Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιθέσεις στη Συρία και το Ιράκ την Κυριακή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την αντίθεση των ΗΠΑ σε ενέργειες που αποσταθεροποιούν την Συρία και παραβιάζουν την κυριαρχία του Ιράκ εξέφρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χθες Δευτέρα, την επομένη της έναρξης των βομβαρδισμών που εξαπέλυσε ο στρατός της Τουρκίας τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. 

Υπενθυμίζεται πως τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιθέσεις στη Συρία και το Ιράκ την Κυριακή, καταστρέφοντας 89 στόχους που όπως ανέφερε η Τουρκία συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και το YPG.

Σε δελτίο Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι η Ουάσιγκτον «εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια για την απώλεια της ζωής αμάχων στη Συρία και στην Τουρκία» και προτρέπει να υπάρξει «αποκλιμάκωση στη Συρία για να προστατευτεί η ζωή των αμάχων και να υποστηριχθεί ο κοινός σκοπός να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος».

«Συνεχίζουμε να αντιτιθέμεθα σε οποιαδήποτε ασυντόνιστη στρατιωτική ενέργεια στο Ιράκ που παραβιάζει την (ιρακινή εθνική) κυριαρχία», προστίθεται στο κείμενο.

Η Ρωσία κάλεσε επίσης την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στη χρήση «υπερβολικής» στρατιωτικής βίας στη Συρία και να αποτρέψει την κλιμάκωση των εντάσεων, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο απεσταλμένος της Ρωσίας στη Συρία.

«Θα καλέσουμε τους Τούρκους συναδέλφους μας να επιδείξουν κάποια αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης, όχι μόνο στις βόρειες και βορειοανατολικές περιοχές της Συρίας, αλλά σε ολόκληρη την επικράτεια», δήλωσε ο απεσταλμένος Αλεξάντερ Λαυρέντιεφ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Ελπίζουμε να πείσουμε τους Τούρκους εταίρους μας να αποφύγουν τη χρήση υπερβολικής βίας στο συριακό έδαφος», ανέφερε ο Λαυρέντιεφ, προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν είχε ενημερώσει τη Ρωσία για τις επιθέσεις της στη Συρία και το Ιράκ, καθώς και ότι η Ρωσία θα συνεργαστεί με τα ενδιαφερόμενα μέρη για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο «κουρδικό ζήτημα».

Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Λαυρέντιεφ υποστήριξε επίσης ότι η αποχώρηση ενός αμερικανικού σώματος από τη βορειοανατολική Συρία θα συμβάλει στη «σταθεροποίηση» της κατάστασης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίσκεψη Μελόνι στη Λιβύη

Νετανιάχου: Η πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς απέχει μακράν από τις βασικές απαιτήσεις μας

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Ρωσία: «Απαράδεκτη» η απόφαση του Βερολίνου να απαγορεύσει τη ρωσική σημαία στις 8-9 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα