ΑΘΗΝΑ
23:07
|
07.12.2022
Ο Νίκος Πηλός κρατήθηκε επί ώρες χθες στη ΓΑΔΑ κατόπιν της προσαγωγής του, ενόσω κάλυπτε τα γεγονότα της επιχείρησης της ΕΛΑΣ στα προσφυγικά της Αλεξάνδρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διεθνής κατακραυγή από τον χώρο της δημοσιογραφίας έχει ξεσπάσει μετά από την προσαγωγή του φωτορεπόρτερ Νίκου Πηλού. Ο Νίκος Πηλός κρατήθηκε επί ώρες χθες στη ΓΑΔΑ κατόπιν της προσαγωγής του την ώρα που κάλυπτε τα γεγονότα της επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ. στα προσφυγικά της Αλεξάνδρας.

Εκτός της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου που «καταδικάζει απερίφραστα την προσαγωγή και κράτηση» του Πηλού το International Press Institute (IPI), πήρε θέση με ανάρτησή του στο Twitter, καλώντας τις ελληνικές αρχές να απελευθερώσουν άμεσα τον βραβευμένο φωτορεπόρτερ σημειώνοντας πως «θα έπρεπε να έχει αφεθεί ελεύθερος μόλις διαπιστώθηκε η ιδιότητά του».

Την έντονη διαμαρτυρία του εξέφρασε με ανάρτησή του στο Twitter και ο δημοσιογράφος και πολεμικός ανταποκριτής, Πάνος Χαρίτος, ο οποίος επεσήμανε ότι με τον Νίκο Πήλο έχουν συναντηθεί σε δύσκολες πολεμικές αποστολές. «Σήμερα συνελήφθη στα προσφυγικά στην Αθήνα για αυτό που δεν συνελήφθη ποτέ πουθενά άλλου. Για την ιδιότητα του», σημειώνει ο Πάνος Χαρίτος.

Μετά από ώρες ο φωτογράφος αφέθηκε ελεύθερος αφού η χώρα μας έγινε διεθνώς με την κράτηση του ανθρώπου που έχει βραβευτεί για τη δουλειά του με θέμα τα Προσφυγικά. H προσαγωγή του μετατράπηκε σε σύλληψη όμως με προφορική εντολή Εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος στις 2.00 το πρωί κατ΄ εξαίρεση. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ένωσης Ανταποκριστών Ξένου Τύπου:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΓΩΓΗ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2022

«Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου καταδικάζει απερίφραστα την προσαγωγή και κράτηση για πάνω από τέσσερις ήδη ώρες του συναδέλφου μας και μέλους της Ένωσής μας Νίκου Πηλού. Ο φωτορεπόρτερ βρισκόταν στην περιοχή «Προσφυγικά» της Λεωφόρου Αλεξάνδρας για ρεπορτάζ όταν έγινε επιχείρηση της αστυνομίας και προσήχθη, παρότι έκανε γνωστή την ιδιότητά του.   

Θέτουμε τις αρχές προ των ευθυνών τους και τις καλούμε να αφεθεί άμεσα ελεύθερος ο συνάδελφός μας.

Η Ένωση θα επιδιώξει άμεσα συναντήσεις με φορείς για να ληφθούν μέτρα που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια των δημοσιογράφων, ανταποκριτών και μή, κατά την εκτέλεση του έργου τους με ασφάλεια και χωρίς περιορισμούς».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αποκαταστάθηκε η κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου

Νομοσχέδιο για επαναφορά εκτελέσεων στη Λευκορωσία

Άδεια Σούνακ σε ορυχείο άνθρακα μετά…30 χρόνια

Οξύνεται η σοβαρή πολιτική κρίση στο Περού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα