ΑΘΗΝΑ
22:55
|
26.04.2024
Η αστυνομία του Ισραήλ δήλωσε ότι τέτοιο είδος επιθέσεων «δεν το έχει δει εδώ και χρόνια» στην Ιερουσαλήμ. Η Χαμάς δεν ανέλαβε την ευθύνη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι 20 τραυματίστηκαν στο Ισραήλ μετά από έκρηξη κοντά σε στάση λεωφορείου στην Ιερουσαλήμ. Ακολούθησε μια δεύτερη έκρηξη κοντά στον οικισμό Ραμότ, και πάλι σε στάση λεωφορείου.

Η ισραηλινή αστυνομία είπε ότι τα επεισόδια το πρωί της Τετάρτης θεωρούνται ύποπτα ως παλαιστινιακή επίθεση. Η αιτία των εκρήξεων δεν έχει αποσαφηνιστεί, ωστόσο η ισραηλινή αστυνομία ανέφερε πρόκειται για βομβιστική επίθεση και πως ο μηχανισμός στον σταθμό των λεωφορείων ήταν τοποθετημένος μέσα σε τσάντα. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως παρατήρησαν μια τσάντα να βρίσκεται επάνω σε τοίχο.

Ωστόσο, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε μοτοσικλέτα που ήταν σταθμευμένη δίπλα στη στάση των λεωφορείων.

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε γύρω στις 7 π.μ. τοπική ώρα κοντά σε έναν ισραηλινό σταθμό λεωφορείων κατά μήκος ενός αυτοκινητόδρομου στη δυτική είσοδο της Ιερουσαλήμ, ο οποίος συνήθως εκείνη την ώρα έχει μεγάλη κίνηση. Τουλάχιστον 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την πρώτη έκρηξη, σύμφωνα με τους γιατρούς, εκ των οποίων τουλάχιστον δύο νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Η δεύτερη έκρηξη, την οποία αξιωματούχοι περιέγραψαν ως «ελεγχόμενη», σημειώθηκε με μκρή χρονική δοαφορά από την πρώτη στη διασταύρωση Ραμότ, στη βόρεια Ιερουσαλήμ. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον τρία άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά από θραύσματα.

Ο επίτροπος της ισραηλινής αστυνομίας δήλωσε ότι τέτοιο είδος επιθέσεων «δεν το έχει δει εδώ και χρόνια» στην Ιερουσαλήμ και ότι οι αρχές αναζητούν ακόμα τους δράστες. Πρόσθεσε ότι η αστυνομία διενεργεί έρευνα για τον εντοπισμό περισσότερων πιθανών εκρηκτικών υλών στην πόλη.

Ο Άμπντελ Λατίφ αλ Κανούα, εκπρόσωπος της παλαιστινιακής οργάνωσης, Χαμάς εξήρε τις επιθέσεις, εξηγώντας ότι «οφείλονται στα εγκλήματα που διέπραξαν οι κατοχικές δυνάμεις και οι έποικοι». Ωστόσο η οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν ώρες αφότου ένας Παλαιστίνιος 16χρονος μαθητής σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη πόλη της Ναμπλούς στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν επιτεθεί στη Ναμπλούς, βόρεια της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, για να εξασφαλίσουν την είσοδο Ισραηλινών εποίκων στην ευαίσθητη τοποθεσία του Ιερού του Ιωσήφ, που βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από το κέντρο της πόλης.

Καταδίκη από το ελληνικό ΥΠΕΞ

«Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και τους τραυματίες, μερικοί από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, από τις σημερινές βομβιστικές επιθέσεις στη Ιερουσαλήμ», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Η Ελλάδα καταδικάζει σθεναρά αυτή την τρομοκρατική ενέργεια και στέκεται σταθερά αλληλέγγυα με την κυβέρνηση και το λαό του στενού μας φίλου και εταίρου Ισραήλ», προσθέτει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα