ΑΘΗΝΑ
16:19
|
26.04.2024
Εκτεταμένες βλάβες στα συστήματα ηλεκτροδότησης Ουκρανίας και Μολδαβίας προκαλεί το τελευταίο κύμα σφοδρών ρωσικών επιθέσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι νέες ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις προκαλούν εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση πόλεων της δυτικής και νότια Ουκρανίας αλλά στη γειτονική Μολδαβία, το ηλεκτρικό δίκτυο της οποίας συνδέεται με εκείνο της Ουκρανίας.

Σε νέο, εκτενές ρεπορτάζ του BBC αναφέρονται εκτεταμένα μπλακάουτ στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας με τον δήμαρχο της πόλης, Αντρίγ Σαντοβί, να καλεί τους πολίτες στα καταφύγια,  και τους γονείς να μην πάρουν τα παιδιά τους από αυτά πριν την λήξη του συναγερμού.

Τοπικοί αξιωματούχοι στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου ανέφεραν επίσης σήμερα εκτενή προβλήματα στην ηλεκτροδότηση μετά από πλήγματα σε κρίσιμες υποδομές ενέργειας και σπίτια.

Ο κυβερνήτης της ουκρανικής περιοχής Μιλοάιφ δήλωσε πως δέχεται σφυροκόπημα από «πολλούς ρωσικούς πυραύλους» που εξαπολύονται από νότια και ανατολικά.

Το τελευταίο κύμα ρωσικών επιθέσεων έχει επιφέρει εκτεταμένες βλάβες σχεδόν στο μισό σύστημα ενέργειας της Ουκρανίας αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους δίχως πρόσβαση στα δίκτυα ηλεκτρισμού.

Μπλακάουτ και στη Μολδαβία

Ο αντιπρόεδρος της μολδαβικής κυβέρνησης Αντρέι Σπίνου επιβεβαίωσε σήμερα εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε όλη τη χώρα «ως αποτέλεσμα των ρωσικών βομβαρδισμών στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας».

«Η Moldelectrica TSO (διαχειριστής συστήματος μεταφοράς), εργάζεται για να επανασυνδέσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε περισσότερο από το 50% της χώρας», συμπλήρωσε.

Πάντως σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς λίγο πριν τις 16.00 (ώρα Μολδαβίας και Ελλάδας) είχε αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στην πρωτεύουσα Κισινάου.

Τα σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση προκάλεσαν την έντονη αντίδραση και του υπουργείου Εξωτερικών της Μολδαβίας που κάλεσε τον Ρώσο Πρέσβη προκειμένου να διαμαρτυρηθεί.

Παράλληλα, διακοπές στην ηλεκτροδότηση αναφέρθηκαν και στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας.

Η αστυνομία της Μολδαβίας και η μολδαβική εταιρία ηλεκτρισμού, Premier Energy, ζήτησαν από τον κόσμο να παραμείνει ψύχραιμος και να λάβει προληπτικά μέτρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Τέμπη: Προανακριτική για το μπάζωμα θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ρέθυμνο: Εισβολή της αστυνομίας σε σπίτι φοιτητών

Παραδόθηκε το πόρισμα του υπ. Εσωτερικών για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα