ΑΘΗΝΑ
14:04
|
30.11.2023
Η απόφαση ανοίγει την αγορά σε βρετανικές εταιρίες καμερών κλειστού κυκλώματος χτυπώντας το μονοπώλιο που έχουν ως σήμερα δύο κινέζικες εταιρίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέο ρεσιτάλ αντισινικού «τεχνοφοβισμού» έδωσε σήμερα η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ σε μία προσπάθεια να φανεί βασιλικότερη του βασιλέως από τις ΗΠΑ που εδώ και μερικά χρόνια με πιέσεις και εκβιασμούς απαγορεύουν τις κινέζικες εταιρίες τηλεπικοινωνιών από την εγκατάσταση δικτύων πέμπτης γενιάς (5G)  με πρόσχημα «λόγους εθνικής ασφάλειας».

Η κυβέρνηση Σούνακ κάλεσε σήμερα τις κρατικές υπηρεσίες να σταματήσουν να εγκαθιστούν κάμερες ασφάλειας και παρακολούθησης – που κατασκευάζουν εταιρείες που συνδέονται με την Κίνα – σε κτίρια ευαίσθητου χαρακτήρα, για λόγους ασφάλειας.

Αφορμή φέρεται πως έδωσε η επανεξέταση των «υφιστάμενων και μελλοντικών πιθανών κινδύνων ασφαλείας που σχετίζονται με την εγκατάσταση συστημάτων οπτικής επιτήρησης σε ακίνητη περιουσία της κυβέρνησης» δήλωσε ο υπουργός Όλιβερ Ντάουντεν σε γραπτή ανακοίνωσή του προς το κοινοβούλιο.

«Η επανεξέταση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, υπό το φως της απειλής για το Ηνωμένο Βασίλειο και της αυξανόμενης ικανότητας και συνδεσιμότητας αυτών των συστημάτων, απαιτούνται πρόσθετοι έλεγχοι» είπε ο Ντάουντεν.

Η βρετανική οδηγία ισχύει για τις κάμερες που κατασκευάζονται από εταιρείες που υπόκεινται σε κινεζικούς νόμους ασφαλείας και περιλαμβάνει οδηγίες προς τις υπηρεσίες να αποσυνδέσουν τέτοιες συσκευές από τα κεντρικά δίκτυα υπολογιστών και να εξετάσουν το ενδεχόμενο να τις αφαιρέσουν εντελώς.

Η ντιρεκτίβα δίνεται μήνες μετά την απαγόρευση που ζήτησαν δεκάδες βουλευτές πώλησης και χρήσης καμερών ασφαλείας που κατασκευάζονται από την Hikvision και την Dahua, δύο μερικώς κρατικές κινεζικές εταιρείες, λόγω των φόβων για το απόρρητο και των ανησυχιών ότι τα προϊόντα των εταιρειών συνδέονται με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει περιορισμούς στο εμπόριο και τη χρήση των καμερών που κατασκευάζονται από την Hikvision, τη Dahua και άλλες κινεζικές εταιρείες.

Η πλειονότητα των βρετανικών δημόσιων φορέων χρησιμοποιούν κάμερες παρακολούθησης που κατασκευάζονται από την Hikvision ή την Dahua, ανέφερε η οργάνωση υπεράσπισης της ιδιωτικότητας, η Big Brother Watch, τον Ιούλιο. Αυτό εξηγεί σε ένα βαθμό και την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να ανοίξει αυτό το πεδίο της αγοράς σε βρετανικές και άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες.

Η δήλωση του Ντάουντεν ανέφερε έτσι μετά την κυβερνητική επανεξέταση πως η απόφαση είναι προληπτικού χαρακτήρα, υποστηρίζοντας:

«Υπηρεσίες έχουν λάβει οδηγίες να σταματήσουν την ανάπτυξη τέτοιου εξοπλισμού σε ευαίσθητες τοποθεσίες, όταν αυτός παράγεται από εταιρείες που υπόκεινται στον Εθνικό Νόμο Πληροφοριών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Δεδομένου ότι τα ζητήματα ασφαλείας είναι πάντα πρωταρχικής σημασίας γύρω από αυτές τις τοποθεσίες, αναλαμβάνουμε δράση τώρα για να μην γίνει πραγματικότητα οποιοσδήποτε κίνδυνος ασφαλείας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πολιτική αρχαιολατρία για είλωτες

Ηλεία: 9χρονος αναγκάστηκε να κόψει το σχολείο λόγω κατεστραμμένου δρόμου

Μητσοτάκης: Επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές

Πρώτος γάμος ομόφυλου ζευγαριού και στο Νεπάλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα