ΑΘΗΝΑ
02:13
|
24.04.2024
Οι παίκτες της Γερμανίας κάλυψαν το στόμα τους πριν από τον αγώνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της απαγόρευσης του περιβραχιονίου One Love από τη FIFA.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι παίκτες της εθνικής Γερμανίας κάλυψαν το στόμα τους για τη φωτογραφία της ομάδας πριν από τον εναρκτήριο αγώνα τους για το Παγκόσμιο Κύπελλο χθες Τετάρτη (23/11) για να διαμαρτυρηθούν κατά της FIFA μετά την απαγόρευση του περιβραχιόνιου με το σύνθημα «Μία Αγάπη» (One Love) από το κυβερνών σώμα της διοργάνωσης.

Η ομάδα της Γερμανίας παρατάχθηκε στην παραδοσιακή διάταξη πριν από τον αγώνα της με την Ιαπωνία και οι 11 παίκτες κάλυψαν το στόμα τους με το δεξί τους χέρι σε μια συντονισμένη κίνηση.

«Ήταν ένα σημάδι από την ομάδα, από εμάς, ότι η FIFA μας φιμώνει», είπε ο προπονητής της Γερμανίας Χάνσι Φλικ μετά τον αγώνα, τον οποίο η ομάδα του έχασε με 2-1.

Η χειρονομία ήταν μια απάντηση στην απόρριψη από τη FIFA των σχεδίων επτά ευρωπαϊκών ομάδων να φορούν περιβραχιόνια, τα οποία θεωρήθηκαν ως επίπληξη για τη διοργανώτρια χώρα του Κατάρ και το ιστορικό της στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Οι αρχηγοί των ομάδων, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της Γερμανίας, Μάνουελ Νόιερ, είχαν σχεδιάσει να φορέσουν το περιβραχιόνιο με το πολύχρωμο λογότυπο σε σχήμα καρδιάς, σύμβολο για την ένταξη και τη διαφορετικότητα. Αλλά οι επτά ομοσπονδίες υποχώρησαν αφού η FIFA κατέστησε σαφές ότι θα αντιμετωπίσουν συνέπειες εάν δεν το έκαναν.

Τελικά, στον αγώνα ο Νόιερ το φόρεσε όχι ως περιβραχιόνιο αλλά ως μέρος της εμφάνισής του, την οποία συμπλήρωσαν πολύχρωμα αθλητικά παπούτσια.

Εναντίον της Ιαπωνίας, ο Νόιερ φόρεσε ένα περιβραχιόνιο με το εγκεκριμένο από τη FIFA σύνθημα «No Discrimination», αν και ήταν δύσκολο να το δει κανείς κάτω από το μανίκι της φανέλας του. Ο Νόιερ είπε ότι ήταν πολύ χαλαρό και ότι γλιστρούσε συνέχεια.

Παράλληλα, η γερμανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου δημοσίευσε μια δήλωση:

«Με το περιβραχιόνιο του αρχηγού μας, θέλαμε να στείλουμε ένα μήνυμα για τις αξίες μας στην εθνική ομάδα: διαφορετικότητα και αμοιβαίο σεβασμό. Δυνατά μαζί με άλλα έθνη. Δεν είναι πολιτικό μήνυμα: τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα. Αυτό θα πρέπει να είναι προφανές. Δυστυχώς δεν είναι ακόμα. Γι’ αυτό αυτό το μήνυμα είναι τόσο σημαντικό για εμάς. Το να αρνούνται να μας επιτρέψουν το περιβραχιόνιο είναι σαν να μας φιμώνουν. Η στάση μας είναι σταθερή».

Ο Νόιερ είπε ότι η ιδέα για τη χειρονομία με το καλυμμένο στόμα ήταν της ομάδας συνολικά. «Θέλαμε πολύ να κάνουμε κάτι και σκεφτήκαμε τι μπορούσαμε να κάνουμε», είπε ο Νόιερ. «Ήταν σαφές ότι θέλαμε να στείλουμε ένα μήνυμα».

Η FIFA είπε ότι η Γερμανία δεν θα αντιμετωπίσει πειθαρχικά μέτρα για την εν λόγω κίνηση.

Το Κατάρ δέχεται δριμεία κριτική για το ιστορικό του στα ανθρώπινα δικαιώματα και τους νόμους που ποινικοποιούν την ομοφυλοφιλία.

Η FIFA εξέδωσε την προειδοποίησή της προς τις ομοσπονδίες τη Δευτέρα, ώρες πριν η Αγγλία και η Ολλανδία ετοιμαστούν να παίξουν με τους αρχηγούς τους φορώντας τα περιβραχιόνια «Μιας Αγάπης» (One Love). Το διοικητικό όργανο είπε ότι οι παίκτες θα λάβουν αμέσως κίτρινη κάρτα και ενδέχεται να αντιμετωπίσουν περαιτέρω συνέπειες.

Ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου Μπερντ Νόιεντορφ χαρακτήρισε την προειδοποίηση «άλλο ένα χαμηλό χτύπημα» από τη FIFA.

Η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ, η οποία είναι επίσης υπεύθυνη για τον αθλητισμό, φόρεσε το περιβραχιόνιο της «Μιας Αγάπης» στις εξέδρες στον αγώνα της Γερμανίας, όπου καθόταν δίπλα στον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο. Η Φέιζερ δημοσίευσε μια φωτογραφία της στο Twitter φορώντας τη με το hashtag #OneLove.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων μετέτρεψαν απογευματινό χειρουργείο σε πρωινό και δωρεάν

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις Πέμπτη και Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα