ΑΘΗΝΑ
12:21
|
23.04.2024
Ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ένας ακροδεξιός ρατσιστής, αναλαμβάνει το νέο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Δίχως άλλο η κατάσταση στα κατεχόμενα θα επιδεινωθεί περαιτέρω.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρώτη συμφωνία με στόχο τη συγκρότηση νέας, πολυκομματικής κυβέρνησης στο Ισραήλ μετά τις εκλογές της 1ης Νοέμβρη υπογράφηκε σήμερα το πρωί ανάμεσα στο δεξιό κόμμα Λικούντ του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα «Εβραϊκή Ισχύς» του Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ που συμμετέχει στο κόμμα του «Θρησκευτικού Σιωνισμού» του Μπετσαλέλ Σμότριτς εκλέγοντας 14 βουλευτές.

Far-right MK Itamar Ben Gvir hospitalized for COVID complications | The  Times of Israel

Νέα υπουργεία και ειδικά χαρτοφυλάκια

Με τη συμφωνία αυτή δημιουργείται το (διευρυμένων αρμοδιοτήτων) υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας με υπουργό τον Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ στο οποίο θα υπάγονται και τομείς δραστηριότητες που έχει σήμερα ο ισραηλινός στρατός όπως είναι η Εθνοφυλακή και κυρίως η «συνοριοφυλακή» που δρα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Επιπλέον άλλα δύο στελέχη του κόμματος, «Εβραϊκή Ισχύς», αναλαμβάνουν πόστα εξουσίας.

Πρόκειται για τον Αμιχάι Ελιγιαχού που αναλαμβάνει το νέο υπουργείο Εθνικής Κληρονομιάς με στόχο τη συντήρηση και ανάδειξη ιστορικών μνημείων και το νέο υπουργείο «Ανάπτυξη της Νεγκέβ και της Γαλιλαίας» που θα αναλάβει το υπ’ αριθμόν δύο στέλεχος του κόμματος «Εβραϊκή Ισχύς», Γιτζάκ Βάσερλοφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ισραηλινού τηλεοπτικού σταθμού Channel 12 επίκειται συμφωνία το προσεχές διάστημα ανάμεσα στο Λικούντ και το ορθόδοξο εβραϊκό κόμμα «Ιουδαϊσμός, Ενωμένη Τορά» ώστε να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος της επόμενης βδομάδας η διαπραγμάτευση για την συγκρότηση της νέας κυβέρνησης Νετανιάχου που έχει ήδη κατακτήσει τον τίτλο του μακροβιότερου Ισραηλινού πρωθυπουργού.

United Torah Judaism delegation

Ένα άλλο κόμμα των Ορθόδοξων Εβραίων, το κόμμα «SHAS» αναμένεται να ολοκληρώσει το παζάρι με το Λικούντ ακόμη και αυτή την Κυριακή ενώ στην τελική ευθεία βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο κόμμα του Νετανιάχου με άλλα μικρότερα κόμματα που συμμετέχουν στο μπλοκ «Θρησκευτικού Σιωνισμού», όπως το ακροδεξιό κόμμα,  Noam προκειμένου η νέα κυβέρνηση να εξασφαλίσει άνετη πλειοψηφία 64 εδρών (από το σύνολο των 120 εδρών που έχει η ισραηλινή βουλή, γνωστή ως Κνέσετ).

O Αλμόγ Κόεν, βουλευτής του κόμματος της «Εβραϊκή Ισχύς» ενδέχεται (πλην απροόπτου) να γίνει υφυπουργός Οικονομίας και ο Σβίκα Φόγκελ πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Ασφάλειας της Κνέσετ και ο βουλευτής Λίμορ Σον Χαρ Μέλεχ πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής της βουλής για το «Ταμείο Ισραηλινών Πολιτών».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κως: Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στους γονείς του νεκρού βρέφους

Χανιά: 112 για φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο Κρήτης

Χατζηδάκης: Μείωση 50% στις τραπεζικές χρεώσεις για ποσά έως 10 ευρώ

Ναυάγιο στη Μάγχη: Τουλάχιστον 5 νεκροί-Φόβοι για περισσότερους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα