ΑΘΗΝΑ
18:26
|
02.05.2024
Η παράταση  δόθηκε σήμερα με τροπολογία που κατέθεσαν τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ως τις 15 Ιανουαρίου έχουν προθεσμία οι υπόχρεοι να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» φέτος για τα οικονομικά στοιχεία του 2021.

Η παράταση  δόθηκε σήμερα με τροπολογία που κατέθεσαν τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης.

Ως αφορμή ανακοινώθηκαν τα αιτήματα φορέων υπόχρεων σε σχέση με δυσχέρειες που συνάντησαν κατά τη συγκέντρωση συνυποβαλλόμενων δικαιολογητικών.

Πρόστιμα για τις καθυστερήσεις

Η αρμόδια Αρχή Εθνικής Διαφάνειας εφιστά την προσοχή στους υπόχρεους, καθώς η παράλειψη υποβολής ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Όπως διευκρινίζεται, η εκ παραδρομής επιλογή λανθασμένου έτους, π.χ. ΔΠΚ 2021 (αφορά το φορολογικό έτος 2020) αντί ΔΠΚ 2022 (όπως είναι το σωστό – αφορά το φορολογικό έτος 2021) ή η επιλογή Αρχικής αντί Ετήσιας Δήλωσης, δεν εκπληρώνει τη σχετική υποχρέωση του υπόχρεου.

Παράλληλα, τονίζεται ότι μετά την παρέλευση της προθεσμίας, ο υπόχρεος επιβαρύνετε με παράβολο για την υποβολή της οφειλόμενης Δ.Π.Κ.

Δηλώσεις «πόθεν έσχες» | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ωστόσο, εφόσον έχει υποβληθεί εμπρόθεσμη δήλωση, είναι δυνατή η τροποποίηση της δήλωσης αυτής εντός ενός μηνός από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής.

Επιπλέον:

  •     Εάν είστε υπόχρεος υποβολής ΔΠΚ & ΔΟΣ 2022 με περισσότερες από μια ιδιότητες, είναι πιθανό να έχετε υποχρέωση υποβολής δήλωσης προς περισσότερα του ενός όργανα ελέγχου.
  •     Σε περίπτωση που η ιδιότητα με την οποία έχει γίνει η αναγγελία από τον Φορέα Υπόχρεων είναι εσφαλμένη, έχετε τη δυνατότητα κατά την συμπλήρωση της Δήλωσης Περιουσιακής σας Κατάστασης να τη διαγράψετε κι εν συνεχεία να προσθέσετε την ορθή ιδιότητα υπόχρεου.

Αλλαγές στις δηλώσεις με νομοσχέδιο

Νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό νομοθετικού πλαισίου για την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων και την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/884 ως προς την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με υπηκόους τρίτων χωρών και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου παρουσίασε λίγο πριν το τέλος του Αυγούστου ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου στις 30/8.

Όπως αναφέρθηκε, αντικείμενο του νομοσχεδίου είναι ο εξορθολογισμός και εκσυγχρονισμός του ισχύοντος νομικού πλαισίου και αποτελεί μια από τις συστάσεις της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου στη χώρα μας και έχει τεθεί ως ορόσημο για την εκταμίευση ποσών από το Ταμείο Ανάκαμψης

Συγκεκριμένα, το προτεινόμενο νομοσχέδιο προβλέπει αλλαγές όπως η αναδιάρθρωση των κατηγοριών υπόχρεων, από 49 σε μόλις 13 και η απαλλαγή από τη διαδικασία συλλογής βεβαιώσεων από κάθε τράπεζα για το υπόλοιπο των λογαριασμών, πιστωτικών καρτών, με αυτόματη συμπλήρωση, μέσω των οικείων ηλεκτρονικών συστημάτων.

Παράλληλα, θέτει τις βάσεις για αύξηση του αριθμού ελεγχόμενων δηλώσεων κατ’ έτος, με πλαφόν ελάχιστου αριθμού και φέρνει αλλαγές στις ποινικές παραβάσεις της οικείας νομοθεσίας, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη σημασία τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μιχαλολιάκος: Έφεση κατά της αποφυλάκισης ασκεί ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας

Μηχανική βλάβη στο πλοίο Power Jet: Ταλαιπωρία για χιλιάδες επιβάτες

Αραιώνουν τα δρομολόγια των συγκοινωνιών από Μ. Παρασκευή ως Τετάρτη Πάσχα

Αποκαλύφθηκε το πρόσωπο γυναίκας Νεάντερταλ 75.000 ετών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα