ΑΘΗΝΑ
02:24
|
27.04.2024
Έντονες αντιδράσεις έχει φέρει στην Ισπανική Βουλή το νέο νομοσχέδιο για τα διεμφυλικά άτομα και το όριο ηλικίας αλλαγής φύλου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ακτιβιστές στην Ισπανία ανησυχούν ότι τελειώνει ο χρόνος για την ψήφιση νόμου που θα διευκόλυνε τους ανθρώπους να αυτοπροσδιορίζονται ως τρανς, καθώς η πρόοδός του στο κοινοβούλιο επιβραδύνεται από έντονες συζητήσεις.

Οι νομοθέτες ψήφισαν το απόγευμα της Πέμπτης για να φέρουν ένα σχέδιο νόμου στην ολομέλεια του κοινοβουλίου για συζήτηση. Το νομοσχέδιο θα επιτρέπει στους ανθρώπους να αλλάζουν φύλο στα έγγραφα ταυτοποίησης χωρίς να χρειάζονται ψυχολογικές ή άλλες ιατρικές αξιολογήσεις από την ηλικία των 14 ετών.

Το νομοσχέδιο εξετάζεται με συνοπτικές διαδικασίες μέσω κοινοβουλευτικής επιτροπής. Η ενδελεχής συζήτηση για το νομοσχέδιο – αίτημα του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος που αντιτίθεται στον νόμο – θα μπορούσε να επιβραδύνει την πρόοδό της στο κοινοβούλιο και θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις πιθανότητές της να εγκριθεί καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στα τέλη του 2023, δήλωσε η Σίλβια Κλαβέιρα, πολιτική επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Carlos III στη Μαδρίτη.

Το υπουργείο Ισότητας, ενώ αναγνώρισε ότι θα υπάρξει καθυστέρηση, είπε ότι πιέζει να συζητηθεί το νομοσχέδιο σε μία συνεδρίαση.

Τα τελευταία χρόνια, παγκόσμιοι ιατρικοί φορείς προσπάθησαν να αλλάξουν νόμους που αντιμετωπίζουν τις διαφυλικές ταυτότητες ως διαταραχές ψυχικής υγείας, υποστηρίζοντας ότι το να μην μπορείς να ζεις σύμφωνα με ένα αυτοπροσδιοριζόμενο φύλο συχνά επιδεινώνει προβλήματα όπως η κατάθλιψη και ο αυτοτραυματισμός.

Το ισπανικό νομοσχέδιο έχει προκαλέσει ρήξεις εντός του κυβερνώντος συνασπισμού, με το ακροαριστερό κόμμα Unidas Podemos να κατηγορεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα ότι προσπάθησε να «τορπιλίσει» τον νόμο εισάγοντας καθυστερημένες τροποποιήσεις για την αύξηση της ηλικίας αυτοδιάθεσης στα 14 έτη, από προηγούμενη πρόταση από 12.

Οποιοσδήποτε ηλικίας 14 έως 16 ετών θα χρειαζόταν τη συμφωνία των γονέων ή των κηδεμόνων του για να αλλάξει το φύλο του. Σε ορισμένες άλλες χώρες με παρόμοια νομοθεσία, τα παιδιά κάτω των 18 ετών εξακολουθούν να χρειάζονται γονική έγκριση.

Μια ερμηνεία ενός πρόσφατου νόμου που προοριζόταν να διευκολύνει τη δίωξη της έμφυλης βίας, αλλά άθελά τους είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της ποινής πολλών καταδικασμένων σεξουαλικών κακοποιών, θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ένταση και να επιβραδύνει τη διαδικασία, είπε η Κλαβέιρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα