ΑΘΗΝΑ
03:31
|
30.03.2023
«Το κοινωνικό χάσμα διευρύνεται αυτή τη στιγμή, ακόμη περισσότερο από ό,τι κατά τη διάρκεια της πανδημίας», δήλωσε ο Φράτσερ στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον Οκτώβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 43% και 20%, αντίστοιχα.

Ο πληθωρισμός ρεκόρ στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει πλήξει πολύ πιο σκληρά τους ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα, δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, Μαρσέλ Φράτσερ.

«Το κοινωνικό χάσμα διευρύνεται αυτή τη στιγμή, ακόμη περισσότερο από ό,τι κατά τη διάρκεια της πανδημίας», δήλωσε ο Φράτσερ στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Δεδομένου ότι τα άτομα με χαμηλά εισοδήματα ξοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους σε βασικές προμήθειες, όπως ενέργεια και τρόφιμα, υφίστανται τις επιπτώσεις του πληθωρισμού τρεις φορές πιο έντονα από εκείνα των υψηλών εισοδημάτων. Παρόμοια τάση παρατηρείται και στις γερμανικές εταιρείες.

«Ορισμένοι από τους μεγάλους παίκτες αποκομίζουν μεγάλα κέρδη ακόμη και σε αυτούς τους καιρούς, ενώ πολλές μεσαίες εταιρείες… μετά βίας επιβιώνουν», είπε ο Φράτσερ.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών του Ιδρύματος Hans Boeckler διαπίστωσε ότι το οικονομικό χάσμα μεταξύ των νοικοκυριών κάτω από το όριο της φτώχειας και του μέσου εισοδήματος είχε ήδη αυξηθεί σημαντικά πριν από την έναρξη της πανδημίας COVID-19.

Αυτή η εξέλιξη αποτέλεσε μια «εξαιρετικά κακή θέση εκκίνησης για τα συνεχιζόμενα κοινωνικά stress tests» που προκλήθηκαν από τη συνεχιζόμενη πανδημία, τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και τον πληθωρισμό ρεκόρ, ανέφερε το ίδρυμα.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία ανέβηκε στο 10,4% τον Οκτώβριο, το υψηλότερο επίπεδο από το 1990, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξανά ατύχημα με επικίνδυνα χημικά στον ποταμό Οχάιο

Τάση φυγής των τραπεζών από τις επενδύσεις στο Ελληνικό

Πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας και Αρμενίας

Έκκληση Ίλον Μασκ για εξάμηνο μορατόριουμ σε έρευνες Τ.Ν.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα