ΑΘΗΝΑ
20:25
|
04.05.2024
Οι ερευνητές εξετάζουν τον ρόλο που έπαιξε η McKinsey και άλλες εταιρείες συμβούλων σε δύο προεδρικές προεκλογικές καμπάνιες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Γάλλοι εισαγγελείς ξεκίνησαν προκαταρκτική έρευνα για τον ρόλο που έπαιξαν οι εταιρείες συμβούλων στις προεδρικές εκστρατείες του 2017 και του 2022, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Εθνική Οικονομική Εισαγγελία της Γαλλίας.

Η έρευνα ακολουθεί μια μακρά διαμάχη σχετικά με τους δεσμούς του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον αμερικανικό γίγαντα συμβούλων McKinsey.

Οι ερευνητές εξετάζουν καταγγελίες για παράτυπη λογιστική εκστρατεία και υποψίες για υποτιμολόγηση της εργασίας που εκτελείται από εταιρείες συμβούλων κατά τη διάρκεια των εκστρατειών. Η χρηματοδότηση της καμπάνιας ελέγχεται αυστηρά στη Γαλλία, όπου η χρηματοδότηση από εταιρείες είναι παράνομη και η χρηματοδότηση από άτομα αυστηρά περιορισμένη.

Μια άλλη έρευνα έχει ξεκινήσει για καταγγελίες «ευνοιοκρατίας», σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του εισαγγελέα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Parisien, υπάρχουν υπόνοιες για αδικήματα σχετικά με τις «συνθήκες» υπό τις οποίες η γαλλική κυβέρνηση απέδωσε δημόσιες συμβάσεις στην αμερικανική εταιρεία McKinsey.

Ο Μακρόν έχει δεχθεί επανειλημμένα πυρά για τους δεσμούς του με την McKinsey, που χρονολογούνται από την πρώτη του προεκλογική εκστρατεία. Το POLITICO ανέφερε για πρώτη φορά πέρυσι ότι η κυβέρνηση προσέλαβε την κορυφαία εταιρεία συμβούλων για να βοηθήσει στην ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κορονοϊού, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη συνολική χρήση συμβούλων από την κυβέρνηση Μακρόν.

Μια τετράμηνη έρευνα που διεξήχθη από γερουσιαστές και δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση και η γαλλική δημόσια διοίκηση είχαν υπογράψει συμβάσεις αξίας τουλάχιστον 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ με εταιρείες συμβούλων από το 2018.

Η έκθεση ανέφερε ότι οι δαπάνες παροχής συμβουλών σε κυβερνητικά υπουργεία είχαν υπερδιπλασιαστεί από την άνοδο του Μακρόν στην εξουσία το 2017, με απότομη αύξηση το 2021.

Οι εταιρείες συμβούλων είχαν χρησιμοποιηθεί σε θέματα που κυμαίνονται από την κυκλοφορία του εμβολίου κατά του κορονοϊού έως τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Οι γερουσιαστές είχαν εξοργιστεί ιδιαίτερα για την παραχώρηση σύμβασης 500.000 ευρώ για τη μελέτη της «εξέλιξης του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού».

Οι διαμάχες σχετικά με τα επικερδή συμβόλαια που χορηγήθηκαν σε εταιρείες συμβούλων, υποστήριξαν την προσπάθεια του Μακρόν για επανεκλογή φέτος και οδήγησαν την κυβέρνηση να ανακοινώσει νέους κανόνες για να περιορίσει τη χρήση εξωτερικών εταιρειών για τη χάραξη πολιτικής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα