ΑΘΗΝΑ
15:37
|
24.04.2024
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η Γερμανία έχει γίνει εδώ και καιρό «η χώρα της ελπίδας» για πολλούς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της Γερμανίας προχωρά με σχέδια για χαλάρωση των κανόνων για την απόκτηση ιθαγένειας στην πολυπληθέστερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να δηλώνει σήμερα ότι η Γερμανία έχει γίνει εδώ και καιρό «η χώρα της ελπίδας» για πολλούς και είναι καλό όταν άνθρωποι που έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στη χώρα αποφασίζουν να πάρουν υπηκοότητα.

Η αναθεώρηση των κανόνων απόκτησης γερμανικής ιθαγένειας περιλαμβάνεται στις μεταρρυθμίσεις που ο τρικομματικός συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών του Σολτς, των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών συμφώνησε να προωθήσει όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Δεκέμβριο. Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε την Παρασκευή ότι το σχετικό νομοσχέδιο είναι «πρακτικά έτοιμο».

Όπως ορίζει η περσινή συμφωνία συνασπισμού, οι κάτοικοι θα είναι επιλέξιμοι για γερμανική υπηκοότητα μετά από πέντε χρόνια, ή τρία σε περίπτωση «ειδικών επιτευγμάτων ένταξης», αντί για οκτώ ή έξι χρόνια σήμερα, ενώ τα παιδιά που γεννιούνται στη Γερμανία θα γίνονται αυτόματα πολίτες εάν ο ένας γονέας είναι νόμιμος κάτοικος της χώρας για πέντε χρόνια.

Η κυβέρνηση θέλει επίσης να καταργήσει τους περιορισμούς στην κατοχή διπλής υπηκοότητας. Καταρχήν, οι περισσότεροι άνθρωποι από χώρες εκτός των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελβετίας πρέπει επί του παρόντος να εγκαταλείψουν την προηγούμενη ιθαγένειά τους όταν αποκτήσουν τη γερμανική υπηκοότητα, αν και υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις.

Η υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φάιζερ, υποστήριξε ότι η μείωση του χρόνου αναμονής για την απόκτηση υπηκοότητας είναι «ένα κίνητρο για ενσωμάτωση». «Είμαστε μια ποικιλόμορφη, σύγχρονη χώρα μετανάστευσης και νομίζω ότι η νομοθεσία πρέπει να το αντικατοπτρίζει αυτό», δήλωσε.

Οι επίσημες στατιστικές δείχνουν ότι περίπου 131.600 άτομα έλαβαν τη γερμανική υπηκοότητα πέρυσι, το ένα τέταρτο των οποίων είναι πολίτες άλλων χωρών της ΕΕ, αριθμός υψηλότερος κατά 20% από το προηγούμενο έτος. Ο συνολικός πληθυσμός της Γερμανίας είναι περίπου 84 εκατομμύρια.

Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που έχει προωθήσει η γερμανική κυβέρνηση είναι η αποποινικοποίηση της «διαφήμισης» υπηρεσιών άμβλωσης από γιατρούς και η μείωση του κατώτατου ορίου ηλικίας για την ψηφοφορία στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τα 18 στα 16 έτη, ενώ σχεδιάζει να κάνει το ίδιο για τις εθνικές εκλογές.

Η γερμανική κυβέρνηση θέλει επίσης να καταργήσει τη νομοθεσία 40 ετών που απαιτεί από τα διεμφυλικά άτομα να λάβουν ψυχολογική αξιολόγηση και δικαστική απόφαση πριν αλλάξουν επίσημα φύλο και να την αντικαταστήσει με έναν νέο «νόμο αυτοδιάθεσης», να αποποινικοποιήσει την κατοχή περιορισμένων ποσοτήτων κάνναβης και να επιτρέψει την πώλησή της σε ενήλικες για ψυχαγωγικούς σκοπούς σε μια ελεγχόμενη αγορά.

Ορισμένα από τα σχέδια ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην άνω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, η οποία εκπροσωπεί τις 16 κυβερνήσεις των κρατιδίων της Γερμανίας και όπου ο συνασπισμός του Σολτς δεν ελέγχει την πλειοψηφία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αναγκαστική προσγείωση Boeing 737 στο Ελ. Βενιζέλος

Ανεξάρτητη έρευνα για ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητά η Ε.Ε.

Ισπανία: Ύποπτη για διαφθορά η σύζυγος του Σάντσεθ

Ρατσιστική επίθεση σε βάρος διανομέα στον Άγιο Δημήτριο καταγγέλλει η ΚΕΕΡΦΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα