ΑΘΗΝΑ
16:03
|
19.04.2024
Νέο νομοθετικό πλαίσιο τείνει να «κανονικοποιήσει εξ αντανακλάσεως» την εργοδοτική επιλογή των κουπονιών ως τρόπο αμοιβής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με κυβερνητικούς παράγοντες να έχουν επιδοθεί σε πλειοδοσία ευαισθησίας απέναντι στους σκληρά δοκιμαζόμενους από το κύμα ακρίβειας πολίτες, η κυβέρνηση με τις επιλογές της δεν μπορεί να καλύψει την… «αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι» της.

Την πλέον κρίσιμη στιγμή για την κοινωνία, με διάταξη που συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο για την κοινωνική κατοικία, το οποίο έχει τεθεί προς δημόσια διαβούλευση επιχειρείται η μερική επιστροφή στην… ανταλλακτική οικονομία μέσω κουπονιών για προϊόντα, ενώ η επικείμενη αύξηση των συντάξεων και η στήριξη των πλέον ευάλωτων, δείχνουν τουλάχιστον ανεπαρκείς.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, διατακτικές σίτισης έως 6 ευρώ ανά εργάσιμη ημέρα, οι οποίες είναι ονομαστικές και ανταλλάσσονται μόνο με γεύματα, έτοιμα φαγητά, τρόφιμα έτοιμα προς κατανάλωση και ροφήματα, σε συμβεβλημένο δίκτυο καταστημάτων, στη βάση συμβάσεων μεταξύ του εργοδότη και των καταστημάτων, δεν περιλαμβάνονται στις τακτικές αποδοχές των εργαζομένων, δεν θεωρούνται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, ούτε υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες με αφορμή την κρίση ανατιμήσεων όλο και περισσότερες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν, εν μέρει, διατακτικές σίτισης, τροφεία ή κουπόνια -όπως τα ονομάζουν- ως τρόπο αμοιβής.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο -σύμφωνα με εργατολόγους και συνδικαλιστές- τείνει να «κανονικοποιήσει εξ αντανακλάσεως» αυτή την εργοδοτική επιλογή, μετατρέποντας τις διατακτικές σίτισης σε μέρος της αμοιβής του εργαζόμενου ή ως μέσο ενίσχυσης του, στο πλαίσιο μισθολογικής αύξησης.

Έτσι, εφόσον το ποσό της διατακτικής ξεπερνά τα έξι ευρώ την ημέρα και δεν αφορά σε έτοιμα γεύματα ή ροφήματα, από επιπλέον παροχή που θεωρείτο αρχικά, μετατρέπεται σε μέρος της αμοιβής για το οποίο προβλέπονται ασφαλιστικές εισφορές και φορολόγηση, αντί να χορηγηθούν ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και να ελεγχθεί αποτελεσματικά η αγορά.

Εντωμεταξύ, η κυβέρνηση κάνει λόγο για επικείμενες αυξήσεις στο 94,6% των συνταξιούχων, διπλές αυξήσεις σε σχεδόν 1,3 εκατομμύριο συνταξιούχους, τριπλές αυξήσεις σε περίπου 185.000 και μια επιπλέον σύνταξη για έναν στους δύο συνταξιούχους.

Ωστόσο, ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση και στελέχη συνταξιουχικών οργανώσεων, επισημαίνουν πως ένας στους τρεις συνταξιούχους, δηλαδή 910.000 δεν πρόκειται να λάβει αύξηση εξαιτίας της υψηλής προσωπικής διαφοράς και ταυτόχρονα μεγάλος αριθμός συνταξιούχων θα λάβει μέρος της αύξησης, καθώς θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά.

Οι αυξήσεις, προσθέτουν, κυμαίνονται από 1,5 έως και 77 ευρώ -κατά περίπτωση- το μήνα, ενώ μέσω του έκτακτου βοηθήματος των 250 ευρώ, οι δικαιούχοι θα λάβουν επιπλέον 20 ευρώ το μήνα εφάπαξ, την ώρα που ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι στο τέλος του έτους θα κλείσει κοντά στο 10%, ενώ η κρίση τιμών ξεκίνησε από τον Μάιο του 2021.

Επιπλέον, η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει εξαπάτηση την πολυδιαφημισμένη «επιταγή ακρίβειας» συνολικής αξίας 224 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς από τους 1,2 εκατομμύριο ευάλωτους δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων, μόνον οι 205.000 ανάπηροι και ανασφάλιστοι υπερήλικες θα πάρουν πράγματι 250 €.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και 800.000 γονείς παιδιών, θα λάβουν κατά μέσο όρο μόλις 170 €, καθώς με απλά μαθηματικά, η συνολική δαπάνη προσδιορίζεται στα 224 εκατομμύρια € και δεν επαρκεί για την καταβολή 250 € σε όλους τους δικαιούχους.

Κι όλα αυτά, όταν σύμφωνα με το ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ από τον Απρίλιο του 2022 και μετά:

  • Έως και 40% ανέρχεται η απώλεια αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με μηνιαίο εισόδημα χαμηλότερο των 750 ευρώ.
  • Η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα κυμαίνεται γύρω στο 19%
  • Από 9% έως 14% υπολογίζεται η η μείωση για τα εισοδήματα έως 1.100 ευρώ, ενώ
  • Το α’ τρίμηνο του 2022, ο ονομαστικός μέσος μισθός μειώθηκε κατά περίπου 4,5%, ενώ η μείωση του πραγματικού μέσου μισθού άγγιξε το 12%

Παράλληλα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» για τον Οκτώβριο:

  • Τουλάχιστον το 26% των συνταξιούχων (652.874), λαμβάνει μηνιαία σύνταξη έως 470 ευρώ, καθαρά (500€ μικτά)
  • Περίπου το 37% ( 905.368), έχει μηνιαίες αποδοχές 564 ευρώ καθαρά (600€ μικτά), ενώ
  • σχεδόν το 45% (1.103.390 συνταξιούχοι), λαμβάνει 658 ευρώ καθαρά (έως 700€ μικτά).
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι ΗΠΑ θα στείλουν όπλα 1 δις δολαρίων στο Ισραήλ- «Υποστήριξη άνευ όρων»

Παρίσι: Απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο ιρανικό προξενείο- Συνελήφθη ο δράστης

Κόκκαλης: «Ποιος πήρε το λαθραίο ξυλόλιο που κατασχέθηκε λίγο πριν την τραγωδία στα Τέμπη;»

Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή για να αποτρέψουν επίθεση στο Καράτσι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα