ΑΘΗΝΑ
09:37
|
25.04.2024
Ο πρωθυπουργός των Νήσων Σολομώντα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του με αφορμή την επέτειο ενός έτους από την ίδρυση της δύναμης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός των Νήσων Σολομώντα, Μανασέ Σογκαβάρε, επαίνεσε τη Διεθνή Δύναμη Βοήθειας των Νήσων Σολομώντα (SIAF), που ιδρύθηκε για να υποστηρίξει την τοπική αστυνομία στην επαναφορά και διατήρηση της έννομης τάξης μετά τις ταραχές του Νοεμβρίου του 2021, για την ανταπόκρισή της στη βελτίωση της κατάστασης ασφαλείας στη Χονιάρα.

Μιλώντας στην επανέναρξη του κοινοβουλίου των Νήσων Σολομώντα, ο Σογκαβάρε αναγνώρισε τη σοβαρότητα των χωρών μελών, που περιλαμβάνουν την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Παπούα Νέα Γουινέα και τα Νησιά Φίτζι ως προς την κοινή τους δέσμευση στις διάφορες διακηρύξεις για την περιφερειακή ασφάλεια και την ανταπόκριση στην έκκληση για βοήθεια από τα Νησιά Σολομώντα.

«Κατά τη διάρκεια των ταραχών, μου έγιναν εκκλήσεις να παραιτηθώ. Δεν παραιτήθηκα γιατί δεν έκανα τίποτα που να δικαιολογεί την παραίτησή μου. Δεν έκανα τίποτα κακό», δήλωσε ο Σογκαβάρε. «Αλλά η πεποίθησή μου για τη δέουσα διαδικασία, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου ήταν ακλόνητη και αυτό δικαιώθηκε όταν μια πρόταση μομφής εναντίον μου απορρίφθηκε σε αυτήν ακριβώς την αίθουσα λίγες ημέρες αργότερα».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η Δημοκρατική Κυβέρνηση Συνασπισμού για την Πρόοδο (DCGA) επέδειξε θάρρος, δέσμευση και ακλόνητη αλληλεγγύη στην υπεράσπιση των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου ανεξάρτητα από τη βία που επιχείρησε να ανατρέψει την ηγεσία του.

«Θέλω να εκφράσω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη και εκτίμησή μου για το θάρρος και τη γενναιότητά τους. Επιμείναμε ως κυβέρνηση λόγω της σταθερής, ανεξήγητης και αποφασιστικής πίστης στις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», δήλωσε ο Σογκαβάρε, προσθέτοντας ότι τον ενθάρρυναν οι περισσότεροι που συνεχάρησαν την κυβέρνησή του που πήρε αυτή την ασυμβίβαστη στάση, που δεν υπέκυψε στη βούληση λίγων, ειδικά όταν ασκείται με παράνομο τρόπο.

«Περιμένω από όλες τις μελλοντικές κυβερνήσεις να μην υποκύψουν στην κυριαρχία της ζούγκλας», τόνισε, υποστηρίζοντας ότι «εναπόκειται σε εμάς να δείξουμε στις μελλοντικές γενιές μας ότι οι αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου δεν πρέπει ποτέ να διακυβεύονται και πρέπει να διαφυλάσσονται με ζήλο και να προστατεύονται ανά πάσα στιγμή από όλους τους κατοίκους των νησιών του Σολομώντα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αποδοκιμασία του Μάικ Τζόνσον στο Κολούμπια

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Διώξεις σε 18 «ανθρώπους» του Τραμπ για απόπειρα αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020

Μετά τις Ευρωεκλογές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα