ΑΘΗΝΑ
01:25
|
20.04.2024
Οι διαδηλώσεις στην Κίνα κατά των αυστηρών μέτρων της κυβέρνησης για τον Covid έχουν ενταθεί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι διαδηλώσεις στην Κίνα κατά των αυστηρών μέτρων της κυβέρνησης για τον Covid έχουν ενταθεί, με ορισμένους ανθρώπους να εκτονώνουν δημόσια την οργή τους στους ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος, αναφέρει το BBC.

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Σαγκάης, όπου το BBC είδε ανθρώπους να μπαίνουν σε αυτοκίνητα της αστυνομίας.

Οι φοιτητές διαδήλωσαν επίσης σε πανεπιστήμια στο Πεκίνο και τη Ναντζίνγκ.

Η τελευταία αναταραχή ακολουθεί μια διαδήλωση στην απομακρυσμένη βορειοδυτική πόλη Ουρούμτσι, όπου κατηγορήθηκαν οι κανόνες καραντίνας για τον θάνατο 10 ανθρώπων σε πυρκαγιά σε ουρανοξύστη.

Ενώ οι κινεζικές αρχές αρνούνται ότι οι περιορισμοί του Covid προκάλεσαν τους θανάτους, αξιωματούχοι στο Ουρούμτσι εξέδωσαν μια ασυνήθιστη συγγνώμη αργά την Παρασκευή και δεσμεύτηκαν να «αποκαταστήσουν την τάξη» καταργώντας σταδιακά τους περιορισμούς.

Στη διαδήλωση στη Σαγκάη – τη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας και παγκόσμιο οικονομικό κόμβο στα ανατολικά της χώρας – μερικοί άνθρωποι άναψαν κεριά και άφησαν λουλούδια για τα θύματα.

Άλλοι ακούστηκαν να φωνάζουν συνθήματα όπως «Σι Τζινπίνγκ, παραιτήσου» και «Κομμουνιστικό κόμμα, φύγε». Κάποιοι κρατούσαν επίσης λευκά πανό.

Τέτοιες απαιτήσεις είναι ένα ασυνήθιστο θέαμα εντός της Κίνας, όπου οποιαδήποτε άμεση κριτική προς την κυβέρνηση και τον πρόεδρο μπορεί να οδηγήσει σε σκληρές ποινές.

Ένας διαδηλωτής είπε στο BBC ότι ένιωθε «σοκαρισμένος και λίγο ενθουσιασμένος» που έβλεπε κόσμο στους δρόμους, λέγοντας ότι ήταν η πρώτη φορά που έβλεπε τόσο μεγάλης κλίμακας διαφωνίες στην Κίνα.

Είπε ότι τα lockdown τον έκαναν να νιώθει «λυπημένος, θυμωμένος και απελπισμένος» και τον είχαν αναγκάσει να μην μπορεί να δει την αδιάθετη μητέρα του, η οποία υποβαλλόταν σε θεραπεία για τον καρκίνο.

Μια γυναίκα διαδηλώτρια είπε στο BBC ότι οι αστυνομικοί ρωτήθηκαν πώς νιώθουν για τις διαδηλώσεις και η απάντηση ήταν «το ίδιο με εσάς». Αλλά, είπε, «φορούν τις στολές τους, ώστε να κάνουν τη δουλειά τους».

Άλλοι έκαναν αναφορές για βία, με έναν διαδηλωτή να λέει στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press ότι ένας από τους φίλους του είχε ξυλοκοπηθεί από την αστυνομία στο σημείο, ενώ σε άλλους δύο είχαν ψεκαστεί με σπρέι πιπεριού.

Αν και η κατάσταση στην περιοχή είχε ηρεμήσει το πρωί της Κυριακής, το BBC είδε αυξημένη αστυνομική παρουσία στην περιοχή της διαδήλωσης, με αρκετές δεκάδες αστυνομικούς, ιδιωτικούς φρουρούς ασφαλείας και αστυνομικούς με πολιτικά ντυμένους στους δρόμους.

Αλλού, στο Διαδίκτυο εμφανίστηκαν φωτογραφίες και βίντεο με φοιτητές που κρατούν αγρυπνίες για τα θύματα της πυρκαγιάς στο Ουρούμτσι και ξεκινούν διαδηλώσεις σε πανεπιστήμια στο Πεκίνο και τη Ναντζίνγκ.

Εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε μια τέτοια διαδήλωση στο Πανεπιστήμιο Tsinghua στην πρωτεύουσα, δήλωσε ένας φοιτητής στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Η ομάδα κρατούσε λευκά φύλλα χαρτιού – μια πράξη που έχει γίνει σύμβολο περιφρόνησης κατά της κινεζικής λογοκρισίας – και κινηματογραφήθηκαν να τραγουδούν τραγούδια για την υποστήριξη της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Τα βίντεο των διαδηλώσεων είναι δύσκολο να επαληθευτούν ανεξάρτητα, αλλά πολλά από αυτά δείχνουν μια ασυνήθιστα σαφή και ειλικρινή κριτική στην κυβέρνηση και τον ηγέτη της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα