ΑΘΗΝΑ
01:19
|
03.05.2024
«Η προσέγγισή μας... διαμορφώνεται από μια ρεαλιστική και ξεκάθαρη εκτίμηση της σημερινής Κίνας. Σε τομείς βαθιάς διαφωνίας, θα προκαλέσουμε την Κίνα».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Καναδάς δημοσιοποίησε σήμερα μια νέα στρατηγική για τον Ινδο-Ειρηνικό, υποσχόμενος περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση της «ανατρεπτικής» Κίνας, ενώ παράλληλα προσβλέπει σε συνεργασία με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου για την κλιματική αλλαγή και τα εμπορικά ζητήματα.

Σε ένα έγγραφο 26 σελίδων, ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τη στρατιωτική του παρουσία στην περιοχή, θα αυστηροποιήσει τους επενδυτικούς κανόνες για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και θα αποτρέψει τις κινεζικές κρατικές επιχειρήσεις από το να αποκτήσουν κρίσιμες προμήθειες ορυκτών.

«Η Κίνα είναι μια ολοένα και πιο ανατρεπτική παγκόσμια δύναμη», αναφέρει το έγγραφο. «Η Κίνα επιδιώκει να διαμορφώσει τη διεθνή τάξη σε ένα πιο ανεκτικό περιβάλλον για συμφέροντα και αξίες που απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τις δικές μας».

Η στρατηγική, υπογραμμίζοντας την «ξένη παρέμβαση του Πεκίνου και την ολοένα και περισσότερο εξαναγκαστική μεταχείριση άλλων χωρών», αναφέρει ότι ο Καναδάς θα επενδύσει σε μια ενισχυμένη περιφερειακή στρατιωτική παρουσία, καθώς και στη συλλογή πληροφοριών και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. «Η προσέγγισή μας… διαμορφώνεται από μια ρεαλιστική και ξεκάθαρη εκτίμηση της σημερινής Κίνας. Σε τομείς βαθιάς διαφωνίας, θα προκαλέσουμε την Κίνα», αναφέρει το έγγραφο.

Οι εντάσεις μεταξύ Κίνας και Καναδά κορυφώθηκαν στα τέλη του 2018 αφού η καναδική αστυνομία συνέλαβε ένα στέλεχος της Huawei και το Πεκίνο συνέλαβε στη συνέχεια δύο Καναδούς με κατηγορίες κατασκοπείας. Και οι τρεις αφέθηκαν ελεύθεροι πέρυσι, αλλά οι σχέσεις παραμένουν τεταμένες.

Νωρίτερα αυτό το μήνα ο Καναδάς διέταξε τρεις κινεζικές εταιρείες να εκποιήσουν τις επενδύσεις τους σε καναδικά κρίσιμα ορυκτά, επικαλούμενος την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Το έγγραφο, σε μια ενότητα που αναφέρεται στην Κίνα, αναφέρει επίσης ότι η Οτάβα θα επανεξετάσει και θα ενημερώσει τη νομοθεσία που της επιτρέπει να ενεργεί «αποφασιστικά όταν επενδύσεις από κρατικές επιχειρήσεις και άλλες ξένες οντότητες απειλούν την εθνική μας ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των κρίσιμων αλυσίδων εφοδιασμού ορυκτών».

Σύμφωνα με το έγγραφο, ο Καναδάς θα ενισχύσει τη ναυτική του παρουσία στην περιοχή και «θα αυξήσει τη στρατιωτική μας εμπλοκή και την ικανότητα συλλογής πληροφοριών ως μέσο μετριασμού της καταναγκαστικής συμπεριφοράς και των απειλών για την περιφερειακή ασφάλεια».

Το έγγραφο προσθέτει ότι η Οτάβα εμπλέκεται στην περιοχή με εταίρους όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και ότι ο Καναδάς πρέπει να συνεχίσει να συνομιλεί με έθνη με τα οποία έχει θεμελιώδεις διαφωνίες, χωρίς να τα κατονομάσει.

«Το τεράστιο μέγεθος και η επιρροή της Κίνας καθιστούν τη συνεργασία απαραίτητη για την αντιμετώπιση ορισμένων από τις υπαρξιακές πιέσεις του κόσμου, όπως η κλιματική αλλαγή και η απώλεια βιοποικιλότητας, η παγκόσμια υγεία και η διάδοση των πυρηνικών. Και η οικονομία της Κίνας προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για τους Καναδούς εξαγωγείς», αναφέρει η στρατηγική.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα