ΑΘΗΝΑ
22:12
|
16.06.2024
Οι συνομιλίες Ιράν-ΗΠΑ δεν θα επιλύσουν τα τρέχοντα ζητήματά τους ούτε θα κατευνάσουν τις διαδηλώσεις, δήλωσε ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα επιλύσουν τα τρέχοντα ζητήματά τους ούτε θα κατευνάσουν τις διαδηλώσεις που σαρώνουν ολόκληρη την Ισλαμική Δημοκρατία, σύμφωνα με τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, μεταδίδει το Middle East Monitor.

Σε μια ομιλία του αυτή την εβδομάδα, ο Χαμενεΐ δήλωσε ότι «Κάποιοι ισχυρίζονται ότι έχουν πολιτική κατανόηση, αλλά οι αναλύσεις τους στις εφημερίδες και στο Διαδίκτυο πραγματικά προκαλούν θλίψη. Λένε ότι για να τερματίσετε αυτές τις ταραχές, πρέπει να λύσετε τα προβλήματά σας με την Αμερική». Απέρριψε αυτή την ιδέα, ωστόσο, τονίζοντας «Οι διαπραγματεύσεις δεν θα λύσουν το πρόβλημά μας με την Αμερική».

Σύμφωνα με τον Ιρανό ηγέτη, οι ΗΠΑ επιδιώκουν μόνο να κερδίσουν λύτρα και θα κρατήσουν όμηρους τα έθνη για να το επιτύχουν. «Πρέπει να πληρώνετε τακτικά λύτρα· το ένα μετά το άλλο. Η Αμερική δεν θα είναι ικανοποιημένη με τίποτα λιγότερο από αυτό.» Πρόσθεσε ότι «Όποιος είναι Ιρανός και έχει ζήλο δεν είναι διατεθειμένος να πληρώσει αυτά τα λύτρα… Η Αμερική θέλει το ιρανικό έθνος να περάσει όλες τις κόκκινες γραμμές του».

Οι συνομιλίες μεταξύ της Τεχεράνης και των δυτικών δυνάμεων -συμπεριλαμβανομένης έμμεσα με την Ουάσιγκτον- προσπάθησαν να αναβιώσουν την πυρηνική συμφωνία του 2015 μετά την αποχώρηση της πρώην αμερικανικής κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ από αυτήν πριν από τέσσερα χρόνια. Από τότε που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις στη Βιέννη τον Απρίλιο του περασμένου έτους, βρίσκονται συνεχώς σε αδιέξοδο για διάφορους λόγους και μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.

Ο Χαμενεΐ αναφέρθηκε επίσης στις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις που εξαπλώθηκαν σε όλο το Ιράν τους τελευταίους δύο μήνες, που προκλήθηκαν από τον θάνατο μιας 22χρονης γυναίκας, της Μαχσά Αμινί, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία. Υποστηρίζοντας ότι η αναταραχή σχεδιάστηκε και πυροδοτήθηκε από τις δυτικές κυβερνήσεις και τις υπηρεσίες πληροφοριών, αποκάλεσε τους διαδηλωτές μια μικρή ομάδα ανθρώπων που είναι «είτε στον κόσμο τους, είτε αδαείς είτε μισθοφόροι.»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η απάντηση της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός συνάδει με την πρόταση των ΗΠΑ

Ελβετία: Η σύνοδος κορυφής για την ειρήνη καλεί σε εμπλοκή της Ρωσίας στις συνομιλίες

Ζαχάροβα προς Αθήνα: Ελληνική ομογένεια στη Μαριούπολη υπάρχει και στέλνετε όπλα εναντίον της (video)

Επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα