ΑΘΗΝΑ
18:40
|
18.05.2024
«Αυτή τη στιγμή, οι ροές λάβας περιορίζονται στην περιοχή της κορυφής και δεν απειλούν τις κατηφορικές κοινότητες», αναφέρει το USGS.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια έκρηξη ξεκίνησε στην καλντέρα της κορυφής του Μάουνα Λόα της Χαβάης, του μεγαλύτερου ενεργού ηφαιστείου στον κόσμο, το βράδυ της Κυριακής, ανακοίνωσε η υπηρεσία ηφαιστειακής δραστηριότητας της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ (USGS).

«Αυτή τη στιγμή, οι ροές λάβας περιορίζονται στην περιοχή της κορυφής και δεν απειλούν τις κατηφορικές κοινότητες», ανέφερε η κοινοποίηση.

Ωστόσο, υπάρχει η προειδοποίηση, βάσει προηγούμενων γεγονότων, ότι τα πρώιμα στάδια έκρηξης αυτού του ηφαιστείου μπορεί να είναι πολύ δυναμικά και η θέση και η πρόοδος των ροών λάβας μπορεί να αλλάξει γρήγορα.

Το επίπεδο συναγερμού για ηφαίστειο αναβαθμίστηκε από «συμβουλευτικό» σε «προειδοποίηση».

Η κοινοποίηση προσέθεσε ότι το Παρατηρητήριο Ηφαιστείων της Χαβάης (HVO) θα διενεργήσει εναέρια αναγνώριση το συντομότερο δυνατό για να αξιολογήσει τους κινδύνους και να περιγράψει καλύτερα την έκρηξη.

Πάνω από δώδεκα σεισμοί μεγέθους άνω των 2,5 βαθμών έπληξαν την περιοχή τις τελευταίες δύο ώρες, σύμφωνα με το USGS, με έναν να ήταν μεγέθους 4,2 βαθμών.

Το Μάουνα Λόα, το οποίο καταλαμβάνει περισσότερο από το ήμισυ του Μπιγκ Άιλαντ στη Χαβάη, και υψώνεται 13.679 πόδια (4.169 μέτρα) πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, εξερράγη τελευταία φορά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 1984, στέλνοντας μια ροή λάβας σε απόσταση 5 μιλίων (8,05 χλμ.) της πόλης Χίλο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τουλάχιστον 50 νεκροί από πλημμύρες στο Αφγανιστάν

Η Τυνησία λέει ότι 23 μετανάστες αγνοούνται μετά την αναχώρηση τους με βάρκα για την Ιταλία

Οι φοιτητές της Χιλής απαιτούν από την κυβέρνηση να διακόψει τις σχέσεις με το Ισραήλ

Βίαιες διαδηλώσεις μαίνονται στη Νέα Καληδονία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα