ΑΘΗΝΑ
03:29
|
02.05.2024
Οι οργισμένοι κάτοικοι του νησιού κατηγορούν τις αναρίθμητες αυθαίρετες κατασκευές για την άναρχη δόμηση του νησιού που οδηγεί σε κατολισθήσεις και καταστροφές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα νεογέννητο μωρό και δύο παιδιά, σκοτώθηκαν στο νησί Ίσκια, στη νότια Ιταλία, μετά από κατολίσθηση που προκλήθηκε από καταρρακτώδη βροχή που κατέστρεψε μια μικρή πόλη, δήλωσε αξιωματούχος την Κυριακή.

Πέντε άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, δήλωσε ο νομάρχης της Νάπολης Κλαούντιο Παλόμπα σε συνέντευξη Τύπου. Δεκάδες εργαζόμενοι έκτακτης ανάγκης έσπευσαν στο νησί, ενώ δύτες διάσωσης έψαχναν τα νερά στα ανοιχτά της ακτής, είπε.

Ένα κύμα από λάσπη, συντρίμμια και πέτρες απομακρύνθηκε από το ψηλότερο βουνό του νησιού το Σάββατο και έπεσε πάνω από σπίτια και δρόμους μέσα και γύρω από την πόλη Καζαμίτσολα Τέρμε.

Φωτογραφίες και εναέρια βίντεο έδειξαν κτίρια να θρυμματίζονται από την κατολίσθηση και πολλά αυτοκίνητα να ωθούνται στη θάλασσα από αυτό που ένας κάτοικος περιέγραψε ως «καταρράκτη με νερό και λάσπη».

Η Ίσκια είναι ένα πυκνοκατοικημένο ηφαιστειακό νησί που βρίσκεται περίπου 30 χλμ. (19 μίλια) από τη Νάπολη. Προσελκύει τους επισκέπτες στα ιαματικά λουτρά και τις γραφικές ακτές του.

Τα επεισόδια έντονων βροχοπτώσεων γίνονται πιο συχνά και πιο έντονα υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής, λένε οι ειδικοί, επιδεινώνοντας τους υδρογεωλογικούς κινδύνους σε πολλές περιοχές της Ιταλίας. Εβδομήντα δύο κατολισθήσεις καταγράφηκαν ότι σημειώθηκαν στον οικισμό μεταξύ 2018 και 2021.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι η Ίσκια έχει μεγάλο αριθμό σπιτιών που χτίστηκαν παράνομα, θέτοντας τους κατοίκους σε μόνιμο κίνδυνο από πλημμύρες και σεισμούς – οι οποίοι έπληξαν συχνά το λοφώδες νησί τα τελευταία χρόνια.

Η μοιραία κατολίσθηση έχει αναζωπυρώσει την πολιτική διαμάχη σχετικά με τις άδειες για τα αυθαίρετα κτίρια που χορηγήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες και την απροθυμία ορισμένων πολιτικών να αντιμετωπίσουν το ζήτημα. Μετά το τελευταίο φονικό περιστατικό, ο θυμός έχει αυξηθεί στο ιταλικό νησί για τα χρόνια αχαλίνωτης αυθαίρετης κατασκευής που συνέβαλαν στην καταστροφή.

«Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να ζήσουν σε ορισμένες περιοχές και τα κτίρια σε επικίνδυνες περιοχές πρέπει να γκρεμιστούν», δήλωσε ο κυβερνήτης της Καμπανίας Βιντσέντζο Ντε Λούκα στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RAI την Κυριακή.

Η νέα δεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας, υπό την ηγεσία της Τζόρτζια Μελόνι, πραγματοποίησε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή και εξέδωσε διάταγμα με στόχο την παροχή ταχείας βοήθειας σε άτομα που έχουν ανάγκη μετά την καταστροφή, συμπεριλαμβανομένων περίπου 230 ανθρώπων που απομακρύνθηκαν.

Το διάταγμα προέβλεπε ένα αρχικό πακέτο βοήθειας 2 εκατομμυρίων ευρώ (2,08 εκατομμύρια δολάρια) και προέβλεπε αναστολή των πληρωμών φόρων για τους κατοίκους μέχρι το τέλος του έτους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα