ΑΘΗΝΑ
23:02
|
03.05.2024
Αν και δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τον υποψήφιό της για την προεδρία, η ενωμένη τουρκική αντιπολίτευση ανακοίνωσε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση του κοινοβουλευτισμού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καθώς η Τουρκία οδεύει προς τις κρίσιμες εκλογές του επόμενου έτους, ο χρόνος, που απομένει στην αντιπολίτευση για να συμφωνήσει σε έναν κοινό επικεφαλής της έναντι του Ερντογάν, που έχει ήδη ανακοινώσει την εκ νέου υποψηφιότητά του, λιγοστεύει.

Χθες, η ενωμένη τουρκική αντιπολίτευση, «τραπέζι για 6», ανακοίνωσε ένα συνταγματικό πακέτο για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και ενός κοινοβουλευτικού συστήματος σε περίπτωση εκλογικής νίκης έναντι του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ωστόσο, η προσοχή των Τούρκων είναι σε μεγάλο βαθμό στραμμένη στο ζήτημα του επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού. Σχεδόν ένα χρόνο αφότου έξι κόμματα της αντιπολίτευσης υπό το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), που κατέχει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συμφώνησαν να επιλέξουν έναν κοινό υποψήφιο για την προεδρία, αυτός δεν έχει ακόμη αποφασιστεί και ανακοινωθεί.

Αν και η ακριβής ημερομηνία των εκλογών δεν έχει οριστεί ακόμη, οι κάλπες αναμένεται να στηθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Καθώς ο χρόνος λιγοστεύει, ο αρχηγός του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, και ανώτερα στελέχη του CHP αφήνουν να εννοηθεί ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία θα είναι ο Κιλιτσντάρογλου.

«Ο υποψήφιος μας είναι 100% ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου», δήλωσε στις 6 Νοεμβρίου ο Ερέν Ερντέμ, πρώην βουλευτής του CHP και μέλος της ηγετικής ομάδας του CHP.

Ωστόσο, ο Κιλιτσντάρογλου δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τον εαυτό του ως υποψήφιο και τα άλλα κόμματα της ενωμένης τουρκικής αντιπολίτευσης, που ονομάζεται «Τραπέζι για 6», δεν έχουν σχολιάσει σχετικά.

Το λεγόμενο «Τραπέζι για 6» συγκροτήθηκε τον Φεβρουάριο με πρωτοβουλία του από τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου , ηγέτη του σοσιαλδημοκρατικού CHP. Τα έξι κόμματα δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για να τερματίσουν την κυριαρχία του Προέδρου Ερντογάν και του Κόμματός Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, AKP, προτείνοντας κοινό υποψήφιο για την προεδρία και προτείνοντας ένα νέο πολιτειακό σύστημα. Η κίνηση θεωρήθηκε ως ένα σημαντικό βήμα από πολιτικούς παρατηρητές.

Η ενωμένη αντιπολίτευση, ανακοίνωσε χθες ένα πακέτο συνταγματικών μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του κοινοβουλευτικού συστήματος σε περίπτωση εκλογικής νίκης έναντι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεσμευόμαστε να εφαρμόσουμε την «Πρόταση Συνταγματικής Τροποποίησης για το Ενισχυμένο Κοινοβουλευτικό Σύστημα» με την ελπίδα ότι θα φέρει ειρήνη και ηρεμία σε όλο το έθνος μας και στις μελλοντικές γενιές», σημειώνεται στην κοινή δήλωση.

Το πακέτο μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει 167 άρθρα επί εννέα κύριων θεμάτων, με κύριο στόχο την επιστροφή της χώρας σε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα δημοκρατίας και την απομάκρυνση από το τρέχον εκτελεστικό προεδρικό σύστημα, το οποίο συγκρότησε μετά από ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα ο Ερντογάν το 2017 .

«Το πιο προβληματικό μέρος του τρέχοντος συντάγματος, το οποίο μολύνει ολόκληρο το σύστημα, είναι… το «καθεστώς ενός ανθρώπου»», δήλωσε ο Σερχάν Γιουτσέλ, γενικός γραμματέας του Κόμματος DEVA, στην επίσημη τελετή.

Το πακέτο θα επαναφέρει την προεδρία στον προηγουμένως συμβολικό ρόλο της και θα αποκαταστήσει τις εξουσίες του κοινοβουλίου με ισχυρούς ελέγχους και ισορροπίες στην κυβέρνηση. Το τρέχον εκλογικό όριο του 7% θα μειωθεί επίσης στο 3%.

Οι εκπρόσωποι των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του CHP, του İYİ (Καλό), του Κόμματος Ευτυχίας, του Δημοκρατικού Κόμματος, του Κόμματος του Μέλλοντος και του Κόμματος DEVA, εργάζονται επί μήνες επί της πρότασης συνταγματικής τροποποίησης.

Εν μέσω ισχυρής πολιτικής πόλωσης και οικονομικής κρίσης, ο Ερντογάν αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη εκλογική πρόκληση στα 20 χρόνια που κυβερνά, υστερώντας έναντι της αντιπολίτευσης στις εκλογικές δημοσκοπήσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα