ΑΘΗΝΑ
20:11
|
24.04.2024
Οι κυρώσεις δυσκολεύουν την κατάσταση στη χώρα, της οποίας πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια, σύμφωνα με τη ΔΕΕΣ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ στην κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν έχουν υπονομεύσει την παροχή ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικής βοήθειας στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα, δήλωσε ο Μάρτιν Σουέπ, διευθυντής των επιχειρήσεων της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC).

«Προς το παρόν συνεχίζουμε να δραστηριοποιούμαστε. Νομίζω ότι μία από τις σημαντικές προκλήσεις είναι πράγματι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί, για παράδειγμα, στον τραπεζικό τομέα και αυτό κάνει τις δραστηριότητές μας πιο δύσκολες», είπε ο Σουέπ.

Μετά την απόσυρση των δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ από τη χώρα, περιουσιακά στοιχεία του Αφγανιστάν αξίας άνω των 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων πάγωσαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως μέρος των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στους νέους ηγέτες της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας.

«Είναι βασικό όλες οι κυρώσεις να έχουν ανθρωπιστικές εξαιρέσεις, κάτι που επιτρέπει σε ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να λειτουργούν και να μπορούν να προσεγγίζουν ανθρώπους που έχουν ανάγκη», είπε ο Σουέπ.

Ο αξιωματούχος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού προέβη στις παραπάνω δηλώσεις εν μέσω αυξανόμενης φτώχειας και υψηλού ποσοστού ανεργίας στο κατεστραμμένο από τον πόλεμο Αφγανιστάν καθώς όλο και περισσότεροι Αφγανοί εγκαταλείπουν την πατρίδα τους για να βρουν δουλειά στο εξωτερικό και να στείλουν εμβάσματα στις οικογένειές τους, που έχουν να αντιμετωπίσουν έναν ψυχρό χειμώνα και σοβαρές οικονομικές δυσκολίες.

Ο Σουέπ χαρακτήρισε την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα ως «πολύ άσχημη», λέγοντας ότι περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της χώρας έχει ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια. Είπε επίσης ότι η φτώχεια οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων πνευμονίας και του υποσιτισμού στα παιδιά.

Νωρίτερα, οι υπηρεσίες βοήθειας προειδοποίησαν ότι περισσότερα από 22 εκατομμύρια από τα 35 εκατομμύρια πληθυσμό του Αφγανιστάν αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια, προειδοποιώντας ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει καταστροφή εάν δεν σταλεί η απαραίτητη βοήθεια πριν από τον χειμώνα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Ακυρώθηκε η συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε αίτηση ανάσχεσης των εργασιών του flyover

Άρειος Πάγος: «Πραγματικός ηγέτης των Σπαρτιατών» ο Ηλίας Κασιδιάρης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα