ΑΘΗΝΑ
02:26
|
27.04.2024
Στα σκαριά μια «τριπλή συμμαχία» προκειμένου να υποστηριχτούν οι μεταφορές φυσικού αερίου μεταξύ των τριών χωρών και προς άλλους αγοραστές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και του Καζακστάν Βλαντιμίρ Πούτιν και Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγιεφ συζήτησαν τη δημιουργία μιας ένωσης για το φυσικό αέριο, με τη συμμετοχή του Ουζμπεκιστάν, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, χθες Δευτέρα στο Κρεμλίνο, έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα ο Ρουσλάν Ζελντιμπάι, γραμματέας Τύπου του Τοκάγιεφ.

«Πρόκειται για τη δημιουργία μιας «τριμερούς ένωσης» που θα αποτελείται από τη Ρωσία, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν με σκοπό τον συντονισμό των ενεργειών για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω των εδαφών του Καζακστάν και του Ουζμπεκιστάν», εξήγησε ο εκπρόσωπος του Καζακστανού ηγέτη.

Οι Πούτιν και Τοκάγιεφ συμφώνησαν ότι θα πρέπει να διεξαχθούν λεπτομερείς τριμερείς διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή ειδικών προκειμένου να βρεθεί μια ορθολογική λύση που θα λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα όλων των μερών, πρόσθεσε ο Ζελντιμπάι.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία και η Δημοκρατία του Καζακστάν θα συνεχίσουν να δημιουργούν ευνοϊκές τεχνικές και οικονομικές συνθήκες για τη διέλευση ενεργειακών πόρων μέσω των εδαφών του άλλου σε τρίτες χώρες σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις», αναφέρεται στην κοινή δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Τοκάγιεφ, μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο Πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν, ο Πούτιν έθεσε το θέμα της «τριπλής συμμαχίας» στις συνομιλίες, αλλά η πλευρά του Καζακστάν πρέπει να «εξετάσει περαιτέρω το θέμα» προκειμένου να φτάσει στα επιθυμητά αποτελέσματα.

Από την πλευρά του ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, ότι διεξάγονται συζητήσεις με το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν, προκειμένου να υποστηριχτούν οι μεταφορές φυσικού αερίου μεταξύ των τριών χωρών και προς άλλους αγοραστές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

Επαναβεβαίωση της συμφωνίας για μια ζώνη χωρίς πυρηνικά

«Η Ρωσική Ομοσπονδία και η Δημοκρατία του Καζακστάν επιβεβαιώνουν την υποστήριξή τους στη Συνθήκη του 2006 για μια Ζώνη Χωρίς Πυρηνικά Όπλα στην Κεντρική Ασία , και σημειώνουν τη σημασία της ολοκλήρωσης της διαδικασίας θεσμοθέτησης της Συνθήκης μέσω της επικύρωσης των προτοκόλλων από όλα τα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα», αναφέρεται στη επίσης στην κοινή δήλωση των δύο ηγετών που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο.

Η συνθήκη αφορά στη δέσμευση του Καζακστάν, του Κιργιστάν, του Τατζικιστάν, του Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν να μην κατασκευάζουν, αποκτούν, δοκιμάζουν ή κατέχουν πυρηνικά όπλα. Η συνθήκη υπογράφηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2006, στο πρώην εργοστάσιο πυρηνικών δοκιμών Σεμιπαλαντίσκ στο Καζακστάν και τέθηκε σε ισχύ στις 21 Μαρτίου 2009.

Υπενθυμίζεται ότι το Καζακστάν, με έκταση σχεδόν όσο το μέγεθος της Δυτικής Ευρώπης, διέλυσε οικειοθελώς το πυρηνικό οπλοστάσιο που είχε κληρονομήσει μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το τέταρτο μεγαλύτερο στον κόσμο εκείνη την εποχή.

Η χώρα συμμετέχει στις εργασίες του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) και σε όλες τις διασκέψεις αναθεώρησης της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι θόλοι αεράμυνας της χώρας

Τον Ερντογάν σουλτάνο αποδομεί ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Αναβάλλεται το ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα