ΑΘΗΝΑ
15:38
|
20.04.2024
Ο Βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η Κίνα αποτελεί «συστημική πρόκληση» για τις «αξίες και τα συμφέροντα» του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι η Κίνα αποτελεί «συστημική» πρόκληση για τις αξίες και τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς η κυβέρνησή του καταδίκασε το Πεκίνο μετά την σύλληψη δημοσιογράφου του BBC που κάλυπτε διαδηλώσεις ενάντια στο λοκντάουν, στη Σαγκάη.

Αναφερόμενος στον χειρισμό των διαδηλώσεων κατά της αυστηρής στρατηγικής της χώρας για μηδενικό COVID-19, ο Σούνακ είπε ότι «αντί να ακούει τις διαμαρτυρίες του λαού της, η κινεζική κυβέρνηση επέλεξε την περαιτέρω καταστολή, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης σε δημοσιογράφο του BBC».

Στην πρώτη του μεγάλη ομιλία για την εξωτερική πολιτική, ο Σούνακ ανέφερε ότι η λεγόμενη «χρυσή εποχή» των σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με την Κίνα τελείωσε «μαζί με την αφελή ιδέα ότι το εμπόριο θα οδηγούσε αυτόματα σε κοινωνική και πολιτική μεταρρύθμιση».

Ως αποτέλεσμα, το Ηνωμένο Βασίλειο «χρειάζεται να εξελίξει την προσέγγισή μας στην Κίνα», είπε στην ομιλία του στο Lord Mayor’s Banquet στο Λονδίνο, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο «ανταγωνίζεται συνειδητά για παγκόσμια επιρροή χρησιμοποιώντας όλους τους μοχλούς της κρατικής εξουσίας».

«Ας είμαστε ξεκάθαροι, η λεγόμενη “χρυσή εποχή” έχει τελειώσει, μαζί με την αφελή ιδέα ότι το εμπόριο θα οδηγούσε σε κοινωνικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις», είπε ο Σούνακ αναφερόμενος στην περιγραφή του πρώην υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν για τους σινο-βρετανικούς δεσμούς το 2015.

Η κυβέρνησή του θα δώσει προτεραιότητα στην εμβάθυνση των εμπορικών σχέσεων και των δεσμών ασφάλειας με τους συμμάχους στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, είπε, προσθέτοντας ότι «η οικονομία και η ασφάλεια είναι αδιαίρετα» στην περιοχή.

Ο Σούνακ επρόκειτο να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στη σύνοδο κορυφής της G20 στα μέσα Νοεμβρίου στο Μπαλί, αλλά το σχέδιο απέτυχε, λόγω βεβαρημένου προγράμματος του Βρετανού πρωθυπουργού.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σούνακ έχει υποσχεθεί πως θα κλείσει όλα τα Ινστιτούτα Κομφούκιου, τα οποία προωθούν την κινεζική κουλτούρα και γλώσσα, αλλά χρηματοδοτούνται εν μέρει από την κινεζική κυβέρνηση, και έχει δεσμευτεί να ηγηθεί μιας διεθνούς συμμαχίας κατά των κινεζικών απειλών στον κυβερνοχώρο και να βοηθήσει βρετανικές εταιρείες και πανεπιστήμια να αντιμετωπίσουν την κινεζική κατασκοπεία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιστρέφει με δανεισμό λεηλατημένα αντικείμενα της Γκάνας μετά από 150 χρόνια

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα