ΑΘΗΝΑ
19:23
|
23.04.2024
«Η επένδυση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου στο Sizewell C θα υποστηρίξει τη συνεχή ανάπτυξη του έργου… Η επένδυση επιτρέπει επίσης την έξοδο της China…
Sizewell C - Aerial View
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε να αποκλείσει την China General Nuclear (CGN) από το έργο Sizewell C, σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής.

Το συγκεκριμένο έργο αφορά τον πρώτο πυρηνικό σταθμό στη χώρα που θα κατασκευαστεί με άμεση κρατική χρηματοδότηση εδώ και τρεις δεκαετίες.

«Η επένδυση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου στο Sizewell C θα υποστηρίξει τη συνεχή ανάπτυξη του έργου… Η επένδυση επιτρέπει επίσης την έξοδο της China General Nuclear από το έργο», δήλωσε το υπουργείο σήμερα.

Σύμφωνα με τη δήλωση, το Λονδίνο σχεδιάζει να επενδύσει 679 εκατομμύρια λίρες (814 εκατομμύρια δολάρια) στο έργο, ή το 50% του κόστους ανάπτυξης. Αυτό θα αντιστοιχεί στο ποσό που επενδύθηκε στο Sizewell C από τη γαλλική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Electricite de France (EDF).

Η κινεζική εταιρεία είχε μερίδιο 20% στο έργο στο πλαίσιο συμφωνίας που υπογράφηκε το 2015. Σχεδιαζόταν να βοηθήσει στη χρηματοδότηση και την ανάπτυξη συνολικά τριών πυρηνικών σταθμών στο Ηνωμένο Βασίλειο, ως εταίρος μειοψηφίας με την EDF στα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Hinkley Point C και Sizewell C και κύριος κατασκευαστής ενός ακόμα εργοστασίου στο Μπράντγουελ του Έσσεξ.

Προς το παρόν, το Hinkley Point C βρίσκεται υπό κατασκευή και η CGN παραμένει εταίρος στο έργο. Το Sizewell C βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης και οι αξιωματούχοι λένε ότι θα πρέπει να προσελκύσουν ιδιώτες επενδυτές για να χρηματοδοτήσουν περαιτέρω το έργο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για την τύχη του τρίτου εργοστασίου.

Η ανακοίνωση σχετικά με το Sizewell C ήρθε μετά από επανειλημμένες εκκλήσεις εντός της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για μείωση της εμπλοκής της Κίνας στον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας και για διακοπή των δεσμών με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Χθες, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, δήλωσε ότι η «χρυσή εποχή» των σχέσεων Ηνωμένου Βασιλείου-Κίνας «τελείωσε», προσθέτοντας ότι το Πεκίνο αποτελεί «συστημική πρόκληση για τις αξίες και τα συμφέροντα» του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Η διπλωματία του πιτόγυρου έχει και τα όριά της…

Ρεκόρ στους τραυματισμούς εργαζομένων στη SpaceX για δεύτερη χρονιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα