ΑΘΗΝΑ
02:19
|
05.05.2024
Είναι η πρώτη καταδίκη ατόμων που μετείχαν στην εισβολή στο Καπιτώλιο μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο επικεφαλής της ακροδεξιάς πολιτοφυλακής Oath Keepers (Φύλακες του Όρκου) και ένα ακόμα μέλος αυτής κρίθηκαν ένοχοι για «στάση» και παρεμπόδιση της ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων του Τζο Μπάιντεν μετά τη νίκη στις εκλογές του 2020. Είναι οι πρώτες καταδίκες ατόμων που μετείχαν στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021.

Στην ίδια δίκη, η οποία διήρκησε δύο μήνες, οι δώδεκα ένορκοι έκριναν άλλα τρία μέλη των Oath Keepers αθώα για την ίδια κατηγορία, η οποία επισύρει ποινή κάθειρξης 20 ετών. Ο αρχηγός της ακροδεξιάς οργάνωσης, Στιούαρτ Ρόουντς, κρίθηκε ένοχος για «στάση» και σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές ο κατηγορούμενος ήταν ο «ιθύνων νους» της ένοπλης εξέγερσης για να μη γίνει η παράδοση της εξουσίας από τον Ντόναλντ Τραμπ στον Τζο Μπάιντεν.

Συνολικά στο εδώλιο κάθονταν πέντε μέλη των Oath Keepers, που κρίθηκαν ένοχοι για «παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας», με τις ποινές τους να αναμένεται να ανακοινωθούν την άνοιξη του 2023. Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Ιανουαρίου 2021 μια ομάδα υποστηρικτών του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλε στο Κογκρέσο και προκάλεσε χάος την ώρα που οι κοινοβουλευτικοί επικύρωναν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές.

Σχεδόν 900 άνθρωποι συνελήφθησαν για την εισβολή στο Καπιτώλιο και 170 εξ αυτών έχουν καταδικαστεί για διάφορα αδικήματα, κυρίως για επίθεση εναντίον αστυνομικών. Μέχρι τώρα κανείς δεν είχε κριθεί ένοχος για «στάση». Το εν λόγω αδίκημα, που περιλαμβάνεται σε νόμο που υιοθετήθηκε μετά τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο, προβλέπει ότι ο κατηγορούμενος είχε σχεδιάσει να χρησιμοποιήσει βία για να αντιταχθεί στην κυβέρνηση.

Μετά το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας οι συνήγοροι του Ρόουντς δήλωσαν δυσαρεστημένοι με την έκβαση της υπόθεσης, αλλά σημείωσαν πως δεν ήταν μια ξεκάθαρη νίκη για την κατηγορούσα αρχή. «Είναι μια ετυμηγορία λίγο από όλα», σχολίασε ο συνήγορος των Oath Keepers, Έντουαρντ Τάρπλεϊ και εξέφρασε την ικανοποίηση για την αθώωση των τριών μελών της οργάνωσης. Τόνισε επίσης πως οι εντολείς του σκοπεύουν να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης.

Οι εισαγγελείς ανέφεραν στο δικαστήριο ότι ο Ρόουντς είχε αρχίσει από νωρίς τις προσπάθειες να συσπειρώσει τους υποστηρικτές του. «Δεν θα βγούμε από αυτό χωρίς εμφύλιο πόλεμο», είχε γράψει σε μήνυμα που ανήρτησε σε πλατφόρμα κρυπτογραφημένων μηνυμάτων δύο ημέρες μετά τις προεδρικές εκλογές. Κατά την επίθεση στο Καπιτώλιο ο 57χρονος Ρόουντς είχε μείνει έξω από το κτίριο, αλλά έδινε εντολές στους υποστηρικτές του μέσω ασυρμάτου, «όπως ένας στρατηγός στο πεδίο της μάχης», είπαν χαρακτηριστικά οι εισαγγελείς κατά τη διάρκεια της δίκης.

Ο καταδικασθείς αρχηγός των Oath Keepers υποστήριξε στο δικαστήριο ότι «δεν σχεδίασε» αυτή την επίθεση, εξηγώντας ότι «αποστολή» των μελών της πολιτοφυλακής ήταν να εγγυηθούν την ασφάλεια της διαδήλωσης, στην οποία είχε καλέσει τους οπαδούς του να συμμετάσχουν ο Ντόναλντ Τραμπ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Κατολισθήσεις, πλημμύρες σάρωσαν το νότιο Σουλαουέζι της Ινδονησίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα