ΑΘΗΝΑ
08:33
|
26.04.2024
Πέντε από τους εννέα κατηγορούμενους έχουν ήδη καταδικαστεί για τις επιθέσεις στο Παρίσι, στις 13 Νοεμβρίου του 2015.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η χειρότερη σφαγή στο Βέλγιο, εν καιρώ ειρήνης, που άφησε πίσω τις 32 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, αναβιώνει εξίμισι χρόνια μετά καθώς ξεκινά η σημαντικότερη ποινική δίκη που έγινε στη χώρα.

Η επιλογή των ενόρκων ξεκινά σήμερα Τετάρτη πριν από τις ακροάσεις για τις κατηγορίες εναντίον των εννέα φερόμενων τζιχαντιστών που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας τον Μάρτιο του 2016.

Η υπόθεση θα εκδικαστεί στο πρώην αρχηγείο της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, που μετατράπηκε προσωρινά σε ένα τεράστιο δικαστικό συγκρότημα υψίστης ασφαλείας.

Η υπόθεση δεν θα είναι η πρώτη για τον 33χρονο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια στη Γαλλία ως επικεφαλής των επιθέσεων στο Παρίσι, στις 13 Νοεμβρίου του 2015 που άφησαν πίσω τους 130 νεκρούς.

Και οι δύο σειρές επιθέσεων ανελήφθησαν από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και οι ερευνητές πιστεύουν ότι πραγματοποιήθηκαν από τον ίδιο πυρήνα που είχε έδρα στο Βέλγιο, στον οποίο ανήκε και ο Αμπντεσλάμ.

Η ομάδα σχεδίαζε περισσότερη βία σύμφωνα με εκτιμήσεις, που φέρεται να περιλάμβανε επιθέσεις κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2016 στη Γαλλία, οι οποίες αποσοβήθηκαν  γρήγορα μετά τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ στις 18 Μαρτίου.

Τέσσερις ημέρες αργότερα, στις 22 Μαρτίου, δύο βομβιστές ανατινάχθηκαν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και ένας άλλος σε σταθμό του μετρό στο κέντρο της πόλης κοντά στα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκτός από αυτούς που σκοτώθηκαν, εκατοντάδες ταξιδιώτες και προσωπικό μεταφορών ακρωτηριάστηκαν και έξι χρόνια μετά, πολλά θύματα, συγγενείς και διασώστες παραμένουν τραυματισμένοι.

Πέντε από τους εννέα κατηγορούμενους που θα εμφανιστούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου έχουν ήδη καταδικαστεί στη γαλλική δίκη. Ένας 10ος θα δικαστεί ερήμην γιατί πιστεύεται ότι σκοτώθηκε στη Συρία.

Σύμφωνα με το γραφείο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, περισσότερα από 1.000 άτομα έχουν εγγραφεί ως πολιτικοί ενάγοντες για να λάβουν ακρόαση ως φερόμενα θύματα του εγκλήματος.

Αυτό καθιστά αυτή τη δίκη, τη μεγαλύτερη που έχει οργανωθεί ποτέ ενώπιον βελγικού δικαστηρίου.

Η δίκη έπρεπε να είχε ξεκινήσει τον Οκτώβριο, αλλά υπήρξε διαμάχη για το εδώλιο των κατηγορουμένων που έπρεπε να κρατούνταν σε ατομικά κουτιά με γυάλινο τοίχο.

Οι χώροι των κατηγορουμένων ανακατασκευάστηκαν ως ενιαίος, κοινόχρηστος χώρος και μετά τη σημερινή ακρόαση για την επιλογή των ενόρκων, η κατάθεση θα ξεκινήσει στις 5 Δεκεμβρίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του ΗΣΑΠ

Τροχαίο με έναν νεκρό στην Ελευσίνα

Η Ελλάδα αποχαιρετά την Ολυμπιακή Φλόγα

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα