ΑΘΗΝΑ
01:24
|
08.09.2024
Συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην κατηγορία των παραδοσιακών εδεσμάτων με παγκόσμιο αντίκτυπο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γαλλική μπαγκέτα – ένα μείγμα από αλεύρι σίτου, νερό, μαγιά, αλάτι και μια δόση σαβουάρ-φερέ, αποτελεί σύμβολο της Γαλλίας όσο και ο Πύργος του Άιφελ.

Το γνωστό γαλλικό ψωμί συμπεριλήφθηκε σήμερα Τετάρτη 30/11 από το γαλλικό παράρτημα της UNESCO στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην κατηγορία των παραδοσιακών εδεσμάτων που έχουν παγκόσμιο αντίκτυπο.

Στην συγκεκριμένη λίστα της UNESCO συγκαταλέγονται περίπου 600 παραδόσεις από 130 διαφορετικές χώρες.

Η μπαγκέτα, σύμβολο πλέον της Γαλλίας σε όλο τον κόσμο, αποτελεί κεντρικό μέρος της καθημερινής γαλλικής διατροφής για τουλάχιστον 100 χρόνια, με το γαλλικό ίδρυμα άρτου να αναφέρει πως η γαλλική εκδοχή του ψωμιού υπάρχει για περισσότερο από 2 αιώνες.

Ταυτόχρονα, έχουν υφανθεί αρκετοί μύθοι για την προέλευσή της.

Γαλλικός θρύλος θέλει τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη να είναι ο εμπνευστής του μακρόστενου σχήματος του διάσημου γαλλικού ψωμιού καθώς ήταν ευκολότερο να μεταφερθεί από τους στρατιώτες στα πεδία των μαχών.

Άλλος θρύλος θέλει έναν αυστριακό φούρναρη, τον Αύγουστο Ζανγκ να είναι ο δημιουργός της μπαγκέτας.

Σήμερα η τιμή για μία μπαγκέτα είναι περίπου 1 ευρώ και καθημερινά πωλούνται περί τα 16 εκατομμύρια καρβέλια, περίπου 6 δισεκατομμύρια το χρόνο.

Φτιαγμένη μόνο με αλεύρι, νερό, αλάτι και μαγιά η ζύμη της μπαγκέτας πρέπει να «ξεκουραστεί» πριν το ψήσιμο για 15 με 20 ώρες σε θερμοκρασία από 4 μέχρι 6 βαθμούς, κάτι που αποτελεί και το μυστικό για την γεύση της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

Τουρκία: Σεισμός 5 ρίχτερ στη νότια χώρα, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες

ΔΕΘ-Χρυσοχοΐδης: Ανακοίνωσε Panic Button και για ανηλίκους

Έρευνα: Οι έφηβοι που ατμίζουν είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από κακή ψυχική υγεία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα