ΑΘΗΝΑ
05:28
|
27.05.2024
Η Κροατία, η οποία θα εισέλθει στην ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου, ενέκρινε τον πρώτο της προϋπολογισμό σε ευρώ την Τρίτη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κροατία, η οποία θα εισέλθει στην ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου, ενέκρινε τον πρώτο της προϋπολογισμό σε ευρώ την Τρίτη, στοχεύοντας σε γενικό έλλειμμα 2,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος με βάση την πρόβλεψη για οικονομική ανάπτυξη 0,7% για το 2023.

Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε με 77 ψήφους υπέρ και 50 κατά στο κοινοβούλιο των 151 εδρών.

«Η εισαγωγή του ευρώ θα ενισχύσει την οικονομία μας, θα αποτελέσει άγκυρα σταθερότητας, θα μας κάνει πιο ανθεκτικούς και προστατευμένους από εξωτερικούς κραδασμούς και κρίσεις και θα συμβάλει στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος», είπε ο Πρίμορατς στους νομοθέτες.

Τον Ιούλιο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν επίσημα την Κροατία – κράτος μέλος της ΕΕ από το 2013 – να γίνει το 20ο μέλος του κοινού νομίσματος του ευρώ στις αρχές του 2023, ορίζοντας την τιμή μετατροπής για είσοδο σε ένα ευρώ σε 7,53450 κούνα Κροατίας.

Ο Πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς είπε ότι ο προϋπολογισμός στοχεύει να αμβλύνει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ουκρανίας, να διατηρήσει την ανάπτυξη και να διατηρήσει την κοινωνική σταθερότητα.

Τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού προβλέπονται στα 24,9 δισεκατομμύρια ευρώ (25,86 δισεκατομμύρια δολάρια), αυξημένα κατά 9% από φέτος και τροφοδοτούνται κυρίως από άμεσους και έμμεσους φόρους που προβλέπονται στα 13,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι δαπάνες διαμορφώνονται στα 26,7 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 2,1 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος, λόγω της αύξησης των κρατικών κοινωνικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Η οικονομική ανάπτυξη 5,7% που αναμένεται φέτος προβλέπεται να μειωθεί στο 0,7% το 2023, ενώ το δημόσιο χρέος στοχεύεται να περικοπεί στο 67,9% του ΑΕΠ από 70,2% φέτος. Ο πληθωρισμός, ο οποίος προβλέπεται στο 10,4% φέτος, φαίνεται να πέφτει στο 5,7% το 2023.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν προτείνει 430 τροπολογίες στον προϋπολογισμό, αλλά η κυβέρνηση αποδέχθηκε μόνο 10.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σεισμική δόνηση 3,9 Ρίχτερ στην Κω

Ο Αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ Γκαλστανιάν υποψήφιος της αντιπολίτευσης στην Αρμενία

Το Ισραήλ περνά από τις στοχοποιήσεις σε επιθέσεις αμφισβητιών του

Τραυματίες από αναταράξεις σε πτήση της Qatar Airways

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα