ΑΘΗΝΑ
00:32
|
25.04.2024
Η κυβέρνηση του Ισημερινού έσπευσε να ενημερώσει το ΔΝΤ πως θα ασκηθεί προεδρικό βέτο ενάντια σε απόφαση της εθνοσυνέλευσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Οικονομικών του Ισημερινού, Πάμπλο Αροσεμένα, ενημέρωσε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ότι ο πρόεδρος της χώρας, Γκιγιέρμο Λάσο, θα ασκήσει βέτο στην κατάργηση της φορολογικής μεταρρύθμισης που αποφάσισε χθες η Εθνοσυνέλευση του Ισημερινού.

Ο Αροσεμένα περιέγραψε την κατάργηση ως αντισυνταγματική απόφαση και ως «βόμβα», η οποία θα προκαλούσε απώλεια 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε φορολογικά έσοδα και θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία της χώρας με το ΔΝΤ

Αν και υπάρχει περιθώριο 30 ημερών για να ασκηθεί βέτο του προέδρου σε μια κοινοβουλευτική απόφαση, ο Αροσεμένα τόνισε ότι είναι σημαντικό να διευκρινιστεί σύντομα το τι θα κάνει η διοίκηση του Λάσο, «επειδή εργαζόμαστε ως ομάδα με την Παγκόσμια Τράπεζα, τη Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης και το ΔΝΤ».

«Μας υποστηρίζουν με πόρους με επιτόκιο 2%. Εάν τοποθετούσαμε κρατικά ομόλογα σήμερα, θα έπρεπε να το κάνουμε με σχεδόν 20%», είπε, επιδιώκοντας να αιτιολογήσει το γιατί η κυβέρνηση του Λάσο θέλει να διατηρήσει «μια πολύ ρευστή και ξεκάθαρη σχέση» με το ΔΝΤ.

«Για την ηρεμία όλων: Δεν πρόκειται να έχουμε κανένα πρόβλημα, γιατί πρόκειται να ασκήσουμε βέτο», επανέλαβε ο Αροσεμένα για να βεβαιωθεί ότι «κανείς δε θα παρεξηγήσει τα πράγματα».

Το βράδυ της Τρίτης, 100 από τους 129 βουλευτές του Ισημερινού ακύρωσαν τη φορολογική μεταρρύθμιση που εφάρμοσε ο Λάσο το 2021, δεσμευόμενος ότι θα χρησιμεύσει για την προώθηση της «οικονομικής ανάπτυξης και της δημοσιονομικής βιωσιμότητας μετά την πανδημία του COVID-19».

Μέσω της μεταρρύθμισης, προσπάθησε να συμμορφώσει τη χώρα με το πρόγραμμα λιτότητας που επέτρεψε στην κυβέρνησή του να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα δάνειο ύψους 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η φορολογική μεταρρύθμιση που επιβλήθηκε από το ΔΝΤ, ωστόσο, μείωσε σημαντικά τις εκπτώσεις δαπανών που μπορούσαν να λαμβάνουν οι φορολογούμενοι, επηρεάζοντας σοβαρά τους φορολογούμενους χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα