ΑΘΗΝΑ
11:24
|
23.04.2024
Κάνοντας την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την κατάρρευση της FTX, o Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ αρνήθηκε ότι διέπραξε απάτη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, το πρώην αφεντικό του χρεοκοπημένου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, αρνήθηκε ότι διέπραξε απάτη.

Κάνοντας την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την κατάρρευση της εταιρείας, ο άνδρας που χαιρετίστηκε κάποτε ως ο «Βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων» είπε στους New York Times ότι είχε έναν «κακό μήνα» και δεν είχε σχεδόν καθόλου χρήματα.

Η εταιρεία FTX κατέρρευσε τον περασμένο μήνα, αφού κάποτε είχε αποτιμηθεί στα 32 δισ. δολάρια (26,5 δισ. λίρες).

Πολλοί επενδυτές δεν κατάφεραν να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από το χρεοκοπημένο πλέον παγκόσμιο χρηματιστήριο.

Ο 30χρονος Μπάνκμαν-Φριντ δήλωσε επίσης ότι οι δικηγόροι του τον συμβούλεψαν να μην μιλήσει δημόσια, αλλά εκείνος τους αγνόησε. Αρνήθηκε ότι έχει μετακινήσει προσωπικά χρήματα από το FTX ο ίδιος – λέγοντας ότι τώρα δεν έχει «σχεδόν τίποτα».

Μιλώντας από τις Μπαχάμες, είπε ότι του είχε απομείνει μία πιστωτική κάρτα που είχε περίπου 100.000 δολάρια χρέος.

Στη συνέντευξη είπε ότι δεν παραπλάνησε σκόπιμα τους επενδυτές, προσθέτοντας: «Δεν προσπάθησα ποτέ να διαπράξω απάτη».

Ωστόσο, ερωτηθείς πολλές φορές για λεπτομέρειες σχετικά με τις κινήσεις χρημάτων μεταξύ της FTX και άλλων οντοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της εμπορικής εταιρείας που ανήκε, της Alameda Research, μερικές φορές φαινόταν στις λεπτομέρειες.

Είπε επίσης ότι η εταιρεία είχε επιδοθεί στο «greenwashing» όπου οι εταιρείες συμμετέχουν σε περιβαλλοντικά έργα για δημοσιότητα.

Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ εθεωρείτο κάποτε ως μια νεαρή εκδοχή του θρυλικού αμερικανού επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ, και μόλις στα τέλη Οκτωβρίου είχε μια καθαρή περιουσία που εκτιμιόταν σε περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, λέει, υποτίμησε το τεράστιο ποσό των μετρητών που απαιτούνταν για την κάλυψη των αναλήψεων των πελατών FTX – οδηγώντας σε ένα τρέξιμο στα ανταλλακτήρια.

Πολλές εταιρείες κρυπτογράφησης έχουν αγωνιστεί με την ύφεση στην ευρύτερη οικονομία και εν μέσω ανησυχιών για τη βιωσιμότητα των κρυπτονομισμάτων γενικότερα.

Η FTX κήρυξε πτώχευση αμέσως μετά. Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος στις 11 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με μια δικαστική κατάθεση νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η FTX οφείλει επί του παρόντος στους 50 μεγαλύτερους πιστωτές της σχεδόν 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Μπάνκμαν-Φριντ είχε γίνει πολύ γνωστός στην Ουάσιγκτον ως πολιτικός δωρητής, υποτίθεται ότι υποστήριζε την πρόληψη της πανδημίας και τη βελτιωμένη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων.

Αλλά στη συνομιλία του με δημοσιογράφο των Times, ο Μπάνκμαν-Φριντ ομολόγησε ότι μεγάλο μέρος της δουλειάς του στην Ουάσιγκτον DC ήταν οι δημόσιες σχέσεις «μεταμφιεσμένες σε δολιοφθορά», αλλά προς το παρόν δεν ανησυχεί για πιθανή ποινική ή αστική ευθύνη.

«Υπάρχει χρόνος και μέρος για να σκεφτώ τον εαυτό μου και το μέλλον μου», είπε αφού ξεκίνησε και σταμάτησε αρκετές φορές. «Δεν νομίζω ότι είναι αυτό».

Όταν ρωτήθηκε αν ήταν ειλικρινής στις απαντήσεις του, ο Μπάνκμαν-Φριντ απάντησε ότι ήταν όσο ειλικρινής μπορούσε να είναι. «Δεν ξέρω φορές που είπα ψέματα», είπε.

Αν και δεν παρείχε στοιχεία για να το υποστηρίξει, ο SBF δήλωσε ότι πίστευε ότι η εταιρεία FTX US ήταν φερέγγυα και θα μπορούσε στην πραγματικότητα να αποπληρώσει τους Αμερικανούς επενδυτές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ναυάγιο στη Μάγχη: Τουλάχιστον 5 νεκροί-Φόβοι για περισσότερους

Ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ κατηγορεί το Ισραήλ για προσπάθεια υπονόμευσης της UNRWA

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εκθέτει κυβέρνηση Μητσοτάκη για αστυνομική βία και υποκλοπές

Βρετανία: Πράσινο φως για την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα