ΑΘΗΝΑ
10:10
|
20.04.2024
Εάν η Ε.Ε. συμφωνήσει στο ύψος του πλαφόν, θα ακολουθήσει η συνυπογραφή του από την G7.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν πλέον ανώτατη τιμή στο ρωσικό πετρέλαιο στο επίπεδο των 60 δολαρίων το βαρέλι, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία τόσο μεταξύ τους όσο και στην G7, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος και μίλησαν στο Bloomberg.

Ένα τέτοιο πλαφόν θα τοποθετήσει τις τιμές του ρωσικού αργού σημαντικά κάτω από το διεθνές σημείο αναφοράς, που ονομάζεται Brent, το οποίο σήμερα διαπραγματεύτηκε στα 88 περίπου δολάρια το βαρέλι.

Εάν η Ε.Ε. συμφωνήσει στο ύψος του πλαφόν, θα ακολουθήσει η συνυπογραφή του από την G7. Το πλαφόν επιδιώκεται να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου.

Το ανώτατο όριο τιμών είναι μέρος της προσπάθειας της Δύσης να συμπιέσει τα έσοδα του Κρεμλίνου, διατηρώντας παράλληλα σταθερές τις παγκόσμιες προμήθειες και αποφεύγοντας την αύξηση των τιμών. Έχει επινοηθεί ως ένας τρόπος για να μπορούν οι παγκόσμιες αγορές να τροφοδοτούνται από ρωσικό πετρέλαιο, χωρίς ωστόσο η Μόσχα να επωφελείται πλήρως από την πώλησή του.

Το πλαφόν προβλέπεται να αναθεωρείται κάθε δύο μήνες από τα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με την πρόταση.

Το ρωσικό αργό διαπραγματεύεται με σημαντική έκπτωση σε σχέση με το Brent. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ρωσικό αργό έχει διαπραγματευτεί πολύ κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι. Το ρωσικό αργό «Urals» έφτασε στα 48 δολάρια το βαρέλι όταν εξήχθη από το λιμάνι Πριμόρσκ της Βαλτικής χθες, σύμφωνα με την Argus Media.

«Υπάρχει αυτή η αντίληψη εκεί έξω ότι με κάποιο τρόπο το Urals βρίσκεται σε μια σταθερή τιμή», δήλωσε ο σύμβουλος ενεργειακής ασφάλειας των ΗΠΑ Άμος Χότσσταιν στο Bloomberg. «Λοιπόν, δεν ξέρουμε πάντα ποια είναι αυτή η τιμή και έχει σαφώς μειωθεί. Αλλά για να το υπενθυμίσω στον κόσμο, το Urals αντιπροσωπεύει μόνο ένα ορισμένο μέρος των πωλήσεων της Ρωσίας, καθώς έχουν και άλλο πετρέλαιο που εξάγουν γνωστό ως Espo, όπως και άλλες ποιότητες, που διαπραγματεύονται σε διαφορετικές τιμές».

“Η διαφορά μεταξύ της χαμηλότερης και της υψηλότερης τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο σε μια δεδομένη ημέρα μπορεί να είναι τόσο μεγάλη όσο και 25 δολάρια το βαρέλι”, δήλωσε ο Φραντσέσκο Ματρότσια, αναλυτής της Citigroup. 

Ανώτεροι αξιωματούχοι από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. άρχισαν να συζητούν την πρόταση σήμερα το απόγευμα, ενώ οι Πολωνοί αξιωματούχοι ζήτησαν περισσότερο χρόνο.

Σύμφωνα με το σύστημα, οι εταιρείες που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο θα εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση σε ασφαλιστικές και χρηματιστηριακές υπηρεσίες της Ε.Ε., μόνο εάν αγοράζουν το πετρέλαιο σε τιμή ίση ή χαμηλότερη του πλαφόν

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα