ΑΘΗΝΑ
00:30
|
27.04.2024
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Politico και των ΝΥΤ, τα αποθέματα χωρών που προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα έχουν μικρύνει σημαντικά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γαλλία παραδέχτηκε ανεπίσημα ότι δεν είναι σε θέση να παράσχει στην Ουκρανία περισσότερα όπλα λόγω της μείωσης των αποθεμάτων της, αλλά υποσχέθηκε να συνεχίσει να βοηθά το Κίεβο με άλλους τρόπους, ανέφερε το Politico.

«Ανεπίσημα, οι Γάλλοι παραδέχονται ότι δεν μπορούν να δώσουν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία λόγω της κατάστασης των δικών τους προμηθειών», ανέφερε σήμερα το πρακτορείο. Πρόσθεσε ότι το Παρίσι «ελπίζει να το αναπληρώσει με πολιτική βοήθεια».

Στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να αναπληρώσει την έλλειψη στρατιωτικής βοήθειας, η Γαλλία επιδιώκει να οργανώσει μια «διάσκεψη για την ουκρανική ανθεκτικότητα αυτόν τον μήνα», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Νωρίτερα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύθηκαν να βοηθήσουν το Κίεβο να επιβιώσει τον χειμώνα, με μια σειρά από χώρες να ετοιμάζονται να υποστηρίξουν το Κίεβο με οτιδήποτε, από κουβέρτες μέχρι γεννήτριες.

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι New York Times ανέφεραν ότι ορισμένα μικρότερα μέλη του ΝΑΤΟ «έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητές τους» όσον αφορά την υποστήριξη της Ουκρανίας με όπλα, με τουλάχιστον 20 από τα 30 μέλη της συμμαχίας να «εξαντλούνται αρκετά». Στο ίδιο δημοσίευμα, η εφημερίδα ανέφερε ότι μόνο «μεγαλύτεροι σύμμαχοι», όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία θα μπορούσαν να διατηρήσουν στα ίδια επίπεδα τις αποστολές όπλων ή ακόμη και να τις αυξήσουν.

Η Γαλλία έχει κατηγορηθεί ότι δεν έχει προσφέρει αρκετή στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο. Το Παρίσι κατέχει την όγδοη θέση σε στρατιωτική βοήθεια, πολύ πίσω από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Πολωνία, έχοντας δεσμεύσει 220 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από το Kiel Institute for the World Economy.

Απαντώντας την κριτική, τον περασμένο μήνα ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιέν Λεκόρνου, ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα προμήθευε δύο συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης στο Κίεβο επιβεβαιώνοντας παράλληλα την παράδοση συστημάτων αεράμυνας Crotale NG. Είπε επίσης ότι η Γαλλία εξετάζει ένα αίτημα της Ουκρανίας για ραντάρ.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τα δυτικά κράτη να μην προμηθεύουν με όπλα στην Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτό θα πετύχει μόνο την παράταση της σύγκρουσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα