ΑΘΗΝΑ
10:02
|
18.04.2024
To Québec solidaire, αριστερόστροφο πολιτικό κόμμα του Κεμπέκ, αντιτίθεται στον όρκο πίστης στον βασιλιά της Βρετανίας Κάρολο ΙΙΙ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

To Québec solidaire, αριστερόστροφο πολιτικό κόμμα του Κεμπέκ που αντιτίθεται στον όρκο πίστης στον βασιλιά της Βρετανίας Κάρολο ΙΙΙ, δήλωσε ότι αναμένει να εισαγάγει νομοθεσία την Πέμπτη που θα καθιστά αυτή την πίστη προαιρετική.

Το Québec solidaire, τα μέλη του οποίου έδωσαν απρόθυμα τον όρκο που απαιτείται για τους εκλεγμένους αξιωματούχους, σχεδιάζει να εισαγάγει ένα νομοσχέδιο στην εθνική συνέλευση της καναδικής επαρχίας, δήλωσε εκπρόσωπος του κόμματος την Τετάρτη.

Δεν είναι σαφές εάν το κόμμα που αντιπροσωπεύει μόλις 11 έδρες στη βουλή των 125 εδρών θα έχει ευρεία υποστήριξη.

Αυτή η απόφαση έρχεται μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ τον Σεπτέμβριο που αναβίωσε τη συζήτηση μεταξύ των Καναδών σχετικά με το εάν η χώρα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί με το εδώ και δεκαετίες σύστημα της βρετανικής μοναρχίας.

Ο Καναδάς είναι μέλος της Κοινοπολιτείας, που αποτελείται κυρίως από χώρες της πρώην βρετανικής αυτοκρατορίας που είχαν ή συνεχίζουν να έχουν τον Βρετανό μονάρχη ως αρχηγό κράτους.

Ωστόσο, σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι Καναδοί έχουν εκφράσει ελάχιστη προσήλωση στη βρετανική μοναρχία, ειδικά στο κυρίως γαλλόφωνο Κεμπέκ, δήλωσε ο Τζακ Τζεντγουάμπ, πρόεδρος της Ένωσης Καναδικών Σπουδών.

Μια δημοσκόπηση της 13ης Σεπτεμβρίου της Leger σχετικά με τη στάση της Βόρειας Αμερικής στη βρετανική μοναρχία έδειξε ότι το 87% των κατοίκων του Κεμπέκ δήλωσε ότι δεν είχε προσωπική προσκόλληση, περίπου στο ίδιο επίπεδο με τους Αμερικανούς και σε σύγκριση με το 71% στη Βρετανική Κολομβία και το 73% στο Οντάριο.

Ο Κάρολος, 73 ετών, έγινε αυτόματα βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου και αρχηγός κράτους 14 άλλων εθνών, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, όταν η μητέρα του, βασίλισσα Ελισάβετ, πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου.

Η μακροχρόνια αντίθεση στον κανόνα εντάθηκε μετά την εκλογική νίκη του Οκτωβρίου της κυβέρνησης του κυβερνώντος Συνασπισμού Avenir Quebec (CAQ), η οποία έχει επίσης δεσμευτεί να εισαγάγει γρήγορα ένα νομοσχέδιο που θα τερμάτιζε την υποχρέωση.

Ο θάνατος της Βασίλισσας Ελισάβετ σε συνδυασμό με την πίεση από τον αλληλέγγυο του Κεμπέκ και το Parti Quebecois (PQ), δύο πολιτικά κόμματα που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία του Κεμπέκ από τον Καναδά, αύξησαν το προφίλ της αντίθεσης στον όρκο.

«Είναι, νομίζω, ένα λείψανο από το παρελθόν», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Γκαμπριέλ Ναντό-Ντιμπουά, συν-εκπρόσωπος του Quebec solidaire.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συλλήψεις στη Γερμανία για υποψία κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας

BDS Greece: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Γερμανίας

«Καλάθι του Νονού»: Από 22 Απριλίου έως 4 Μαΐου

Κακοκαιρία προ των πυλών με «πολικό αεροχείμαρρο»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα