ΑΘΗΝΑ
17:18
|
26.04.2024
«Αν και όταν, οι δυτικοί γείτονες και οι πρώην εταίροι μας ενδιαφερθούν για συνεργασία θα είμαστε εδώ να τους ακούσουμε».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αλληλεπίδραση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν μπορεί να αποκατασταθεί στο άμεσο μέλλον, αλλά η Ρωσική Ομοσπονδία είναι έτοιμη να ακούσει τις προτάσεις της Δύσης, δήλωσε, σήμερα Πέμπτη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με θέμα τα ζητήματα ευρωπαϊκής ασφάλειας.

«Είναι σαφές μόνο ότι εάν και όταν, κάποια στιγμή, οι δυτικοί γείτονές μας και οι πρώην εταίροι μας ενδιαφερθούν ξαφνικά να αποκαταστήσουν με κάποιο τρόπο την συνεργασία για την κοινή ευρωπαϊκή ασφάλεια, αυτό δεν θα λειτουργήσει», υπογράμμισε

«Αποκατάσταση σημαίνει επιστροφή σε κάτι που προϋπήρχε, αλλά είναι σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξουν θεμελιωδώς νέες αρχές αλληλεπίδρασης», τόνισε προσθέτοντας ότι «εάν η Δύση καταλάβει ότι είναι καλύτερο να συνυπάρξουμε σε κάποια αμοιβαία συμφωνημένη βάση, θα ακούσουμε τι έχει να προσφέρει».

Η Δύση πίστευε ότι έφτασε το «τέλος της ιστορίας»

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν ο Ρώσος διπλωμάτης ανέφερε πως στις αρχές της  δεκαετίας του 1990, η Δύση κήρυξε το τέλος της αντιπαράθεσής της με τη Ρωσία «επειδή ήλπιζε ότι η Μόσχα δεν θα μπορούσε να ανακτήσει τη θέση της στην Ευρώπη και παγκοσμίως».

Θυμήθηκε τα γεγονότα του 1990 όταν πραγματοποιήθηκε η Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, κατά την οποία όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων των χωρών του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, ενέκριναν τη Χάρτα του Παρισιού για μια Νέα Ευρώπη που «κατοχύρωσε το τέλος της εποχής της αντιπαράθεσης και της διχασμένης ηπείρου και διακήρυξε την άρση των φραγμών για να οικοδομηθεί ένα αληθινό κοινό ευρωπαϊκό σπίτι χωρίς διαχωριστικές γραμμές».

«Όταν όλοι κατέληγαν σε τέτοιες σωστές δηλώσεις, τι εμπόδισε την εφαρμογή τους;» αναρωτήθηκε ο Ρώσος ΥΠΕΞ. «Το εμπόδιο, πάνω από όλα, ήταν το γεγονός ότι η Δύση δεν επρόκειτο να κάνει κανένα βήμα για να πραγματοποιήσει αυτά τα μεγάλα λόγια και να τηρήσει τις όποιες υποχρεώσεις» τόνισε.

«Μπορεί να ισχυριστεί κανείς με σιγουριά ότι εκείνη την εποχή η Δύση υπέγραφε τέτοια συνθήματα βασιζόμενη πάνω απ’ όλα στο ότι η χώρα μας δεν θα ανακτήσει ποτέ τη θέση της στην Ευρώπη και τον κόσμο, βασιζόμενη στην υπόθεση ότι, όπως ήταν λέγοντας τότε, έφτασε το τέλος της ιστορίας και όλα θα ακολουθούσαν τους κανόνες της φιλελεύθερης δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Η Πολωνία «έσκαψε τον τάφο» του ΟΑΣΕ

Με αφορμή την 29η Σύνοδο του Υπουργικού Συμβουλίου του ΟΑΣΕ, που ξεκινά σήμερα στην Πολωνία, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως τίποτα δεν έκανε ποτέ μεγαλύτερη ζημιά στον Οργανισμό από την πολωνική Προεδρία.

«Μπορώ να πω υπεύθυνα ότι η προεδρία του ΟΑΣΕ από την Πολωνία θα λάβει την πιο άχαρη θέση στην ιστορία αυτού του οργανισμού. Κανείς δεν προκάλεσε τέτοια ζημιά στον ΟΑΣΕ ενώ βρισκόταν στο τιμόνι του», είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ όσο αφορά την Βαρσοβία.

Πρόσθεσε δε ότι τα τελευταία χρόνια οι προεδρίες στον ΟΑΣΕ δεν επιθυμούν καθόλου να «σπάσουν την αρνητική τάση» προς τον κατακερματισμό του χώρου του ΟΑΣΕ και την περιθωριοποίηση του οργανισμού. «Αντίθετα. Οι Σουηδοί που είχαν πέρσι την προεδρία, ξεκίνησαν να ενεργούν όχι ως έντιμοι μεσίτες, αλλά ως ενεργοί συμμετέχοντες στη δυτική πολιτική στον ΟΑΣΕ, για να τον υποτάξουν στα συμφέροντα των ΗΠΑ»

«Ήταν οι Σουηδοί αυτοί που προετοίμασαν την κηδεία του Οργανισμού και οι Πολωνοί γείτονές μας, σκάβουν επιμελώς τον τάφο, καταστρέφοντας τα απομεινάρια της κουλτούρας της συναίνεσης», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε την είσοδο στην ρωσική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Λαβρόφ. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την απόφαση αυτή πρωτοφανή, προκλητική και ασυμβίβαστη με την ιδιότητα της προεδρίας της οργάνωσης. Επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στην σύνοδο στο Λοτζ ορίστηκε τελικά ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΑΣΕ Αλεξάντερ Λουκασέβιτς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Σι Τζινπίνγκ: Η Γη είναι αρκετά μεγάλη για την Κίνα και τις ΗΠΑ

Κλονίζεται ο Ερντογάν

Σοϊγκού: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αλλάξουν τις ισορροπίες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα