ΑΘΗΝΑ
13:05
|
06.05.2024
Σήμερα, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) παρουσίασε την Παγκόσμια Ανθρωπιστική Επισκόπηση για το 2023.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σήμερα, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) παρουσίασε την Παγκόσμια Ανθρωπιστική Επισκόπηση (GHO) για το επόμενο έτος, η οποία περιγράφει ένα ιδιαίτερα σκοτεινό 2023.

Σύμφωνα με την έκθεση, τουλάχιστον 222 εκατομμύρια άνθρωποι σε 53 χώρες θα αντιμετωπίσουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια μέχρι το τέλος του 2022, με 45 εκατομμύρια ανθρώπους σε 37 χώρες να κινδυνεύουν από την πείνα. Παράλληλα, η δημόσια υγεία εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση λόγω του COVID-19, της ευλογιάς των πιθήκων, των ασθενειών που μεταδίδονται με φορείς και των επιδημιών Έμπολα και χολέρας, και ταυτόχρονα η κλιματική αλλαγή αυξάνει τους κινδύνους και την ευπάθεια.

«Μέχρι το τέλος του αιώνα, η υπερβολική ζέστη θα μπορούσε να στοιχίσει τόσες ζωές όσες ο καρκίνος», υποστηρίζεται στη GHO και προστίθεται ότι θα χρειαστούν 132 χρόνια για να επιτευχθεί παγκόσμια ισότητα των φύλων και παγκοσμίως 388 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια ζουν σε ακραία φτώχεια.

«Το γεγονός ότι ένας στους 23 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο έχει επείγουσα ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει να σημάνει μια άμεση αφύπνιση», δήλωσε η Διευθύντρια Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Oxfam, Μάρτα Βαλντές Γκαρσία, σχολιάζοντας την Επισκόπηση του 2023.

Ως αποτέλεσμα διαφόρων κρίσεων, το επόμενο έτος θα σημειώσει άλλο ένα ρεκόρ για τις απαιτήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας, με 339 εκατομμύρια ανθρώπους να χρειάζονται βοήθεια σε 68 χώρες, αύξηση 65 εκατομμυρίων ανθρώπων σε σύγκριση με πέρυσι.

Το εκτιμώμενο κόστος της ανθρωπιστικής βοήθειας μέχρι το 2023 είναι 51,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, αύξηση 25% σε σύγκριση με τις αρχές του 2022, αναφέρει η έκθεση.

«Οι ανθρωπιστικές ανάγκες είναι σοκαριστικά υψηλές, καθώς τα ακραία φαινόμενα του τρέχοντος έτους μεταφέρονται στο 2023», δήλωσε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις.

«Για τους ανθρώπους που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, αυτή η έκκληση των 51,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι σανίδα σωτηρίας. Για τη διεθνή κοινότητα, είναι μια στρατηγική για να εκπληρώσει τη δέσμευση να μην αφήσει κανέναν πίσω», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσία: Διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων με εξάσκηση στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων

ΗΠΑ: Σχεδόν 2.500 συλλήψεις σε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε κολέγια και πανεπιστήμια

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Πώς θα κινηθούν σήμερα τα ΜΜΜ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα