ΑΘΗΝΑ
02:00
|
20.09.2024
Ο επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής του Πακιστάν στο Αφγανιστάν έγινε στόχος επίθεσης στο κτίριο της πρεσβείας του, δήλωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια «απόπειρα δολοφονίας» με στόχο τον κορυφαίο διπλωμάτη του Πακιστάν στο Αφγανιστάν, κατήγγειλε ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σεχμπάζ Σαρίφ.

Ο επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής του Πακιστάν στο Αφγανιστάν, Ούμπεντ Αρ Ρεχμάν Νιζάμανι, έγινε στόχος επίθεσης στο κτίριο της πρεσβείας του, δήλωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν, προσθέτοντας ότι ένας Πακιστανός φρουρός ασφαλείας τραυματίστηκε σοβαρά στην επίθεση.

«Η προσωρινή κυβέρνηση του Αφγανιστάν πρέπει να πραγματοποιήσει αμέσως ενδελεχείς έρευνες για αυτήν την επίθεση, να συλλάβει τους ενόχους, να τους καταστήσει υπόλογους και να λάβει επείγοντα μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλεια του διπλωματικού προσωπικού και των πολιτών του Πακιστάν στο Αφγανιστάν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

«Καταδικάζω έντονα την απόπειρα δολοφονίας κατά του αρχηγού της αποστολής του Πακιστάν, την Καμπούλ», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σεχμπάζ Σαρίφ.

Η επίθεση έρχεται μέρες αφότου η υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Χίνα Ραμπάνι Χαρ, επισκέφθηκε την Καμπούλ για να συνομιλήσει με τον Αφγανό ομόλογό της, Αμίρ Χαν Μουτακί, εν μέσω εντάσεων στα σύνορα των δύο γειτόνων.

Ο δράστης δεν κατάφερε να βλάψει τον Πακιστανό διπλωμάτη, αλλά πυροβόλησε και τραυμάτισε τον φρουρό ασφαλείας του, πρόσθεσε ο Σαρίφ. Δεν υπήρχε άμεση επιβεβαίωση της κατάστασης του φύλακα.

«Απαιτώ άμεση έρευνα και δράση κατά των δραστών αυτής της αποτρόπαιας πράξης», έγραψε ο Σαρίφ στο Twitter.

Ένας αξιωματούχος της πρεσβείας είπε ότι ένας μεμονωμένως δράστης «καλύφθηκε πίσω από σπίτια και άρχισε να πυροβολεί».

«Ο πρέσβης και όλο το υπόλοιπο προσωπικό είναι ασφαλείς, αλλά δεν βγαίνουμε έξω από το κτίριο της πρεσβείας για προληπτικούς λόγους», είπε.

Ο Νιζάμανι έφτασε στην Καμπούλ τον περασμένο μήνα για να αναλάβει το ρόλο σε μια από τις λίγες πρεσβείες που παρέμειναν λειτουργικές καθ’ όλη την περίοδο μετά την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των Ταλιμπάν κατήγγειλε την επίθεση.

«Το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν καταδικάζει σθεναρά την απόπειρα πυροβολισμού και την αποτυχημένη επίθεση στην πρεσβεία του Πακιστάν στην Καμπούλ», ανέφερε ο Αμπντούλ Καχάρ Μπαλκί στο Twitter.

Οι πυροβολισμοί έρχονται μια ημέρα αφότου η κυβέρνηση του Πακιστάν ζήτησε από τους Ταλιμπάν να αποτρέψουν τις «τρομοκρατικές» επιθέσεις που προέρχονται από το έδαφός τους. Η ένοπλη ομάδα Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), γνωστή και ως Ταλιμπάν του Πακιστάν ανέλαβε την ευθύνη για μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στις αρχές της εβδομάδας στο νοτιοδυτικό Πακιστάν.

Το Πακιστάν κατηγορεί τους Αφγανούς Ταλιμπάν ότι δεν κάνουν αρκετά για να ελέγξουν τους ένοπλους μαχητές που βρίσκονται στη χώρα τους – πράγμα που οι Ταλιμπάν, οι οποίοι διαμεσολαβούν τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των Ταλιμπάν του Πακιστάν και της πακιστανικής κυβέρνησης, αρνούνται.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα