ΑΘΗΝΑ
17:47
|
06.02.2023
Εγκαλούνται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας Ματέο Σαλβίνι, Φεντερίκα Μογκερίνι, Φαμπρίς Λεγκέρι και ο πρωθυπουργός της Μάλτας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επίσημη καταγγελία στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Χάγης κατέθεσε η γερμανική ΜΚΟ «Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECCHR)» και η «Sea-Watch» κατηγορώντας υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ και των κρατών μελών για «αποτρόπαια εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο», όσο αφορά στις παράνομες επαναπροωθήσεις στην Λιβύη.

Ανάμεσα στους εγκαλούμενους συγκαταλέγονται ο νυν και πρώην πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα και Τζόζεφ Μουσκάτ, οι πρώην υπουργοί Εσωτερικών της Ιταλίας, Μάρκο Μινίτι και Ματέο Σαλβίνι, η πρώην Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι, καθώς και μέλη των ιταλικών και μαλτέζικων κέντρων συντονισμού διάσωσης και αξιωματούχοι της EUNAV FOR MED και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ).

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι παράνομες απωθήσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2018 και 2021, αλλά αρχικά ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2017, όταν η ιταλική κυβέρνηση συνήψε συμφωνία με τη Λιβύη για την αναχαίτιση προσφύγων στη θάλασσα.

«Το σημερινό σύστημα υποστήριξης της ΕΕ για τις ικανότητες και τις επιχειρήσεις της λεγόμενης λιβυκής ακτοφυλακής κατά μήκος της διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου δεν σώζει τη ζωή κανενός. Τα στοιχεία που παρέχονται στην ανακοίνωση υποδηλώνουν ότι οι επιχειρήσεις επαναπροώθησης μπορεί να ισοδυναμούν με σοβαρές στερήσεις της ελευθερίας ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», αναφέρει ο Αντρέας Σέλερ, διευθυντής προγράμματος για τα διεθνή εγκλήματα και τη λογοδοσία στο ECCHR.

Ο ίδιος προσθέτει ότι η απάνθρωπη μεταχείριση και οι συνθήκες κράτησης των μεταναστών και των προσφύγων στη Λιβύη είναι γνωστές εδώ και πολλά χρόνια και η χώρα δεν αποτελεί ασφαλές μέρος. «Σύμφωνα με το διεθνές ναυτικό δίκαιο, οι άνθρωποι που διασώζονται στη θάλασσα πρέπει να αποβιβάζονται σε ασφαλές μέρος. Κανείς δεν πρέπει να επιστρέφει στη Λιβύη μετά τη διάσωσή του στη θάλασσα».

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη έχουν παράσχει σημαντική οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη στην ακτοφυλακή της Λιβύης από το 2016. Το πρόβλημα είναι ότι οι αφηγήσεις που έρχονται από τη Λιβύη από μετανάστες μιλούν για αποδεδειγμένες ιστορίες βασανιστηρίων, δολοφονιών, επιθέσεων, βιασμών, εκβιασμών, αυθαίρετης κράτησης και άλλων ειδών κακομεταχείρισης.

«Η ανακοίνωση βασίζεται σε στοιχεία από πρώτο χέρι που αποκτήθηκαν μέσω της Sea-Watch και άλλων οργανώσεων διάσωσης στη θάλασσα και της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και ερευνητών δημοσιογράφων, και αναλύει 12 περιστατικά στέρησης της ελευθερίας στη θάλασσα, αναδεικνύοντας την ατομική ευθύνη υψηλόβαθμων δραστών», αναφέρουν οι οργανώσεις.

Παρά τη γνώση των εγκλημάτων και των συνθηκών στη Λιβύη, οι αξιωματούχοι που κατονομάζονται, καθώς και οι οργανισμοί της ΕΕ, «ενίσχυσαν τη συνεργασία τους με τη Λιβύη για να εμποδίσουν πρόσφυγες και μετανάστες να διαφύγουν από τη Λιβύη μέσω θαλάσσης».

Οι οργανώσεις ζήτησαν ενδελεχή έρευνα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, τον άμεσο τερματισμό κάθε πολιτικής από την ΕΕ ή τα κράτη μέλη που αποσκοπεί στην εξωτερίκευση των συνόρων της ΕΕ με τον περιορισμό των μεταναστών στη Λιβύη και που δημιουργεί μια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης υπό την ηγεσία πολιτών, η οποία εκπληρώνει το καθήκον παροχής βοήθειας και αποβίβασης σε ασφαλές μέρος.

Με πληροφορίες από euractiv.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αναμονή 5 μηνών για μία εξέταση στα βρετανικά νοσοκομεία

Ο Βαρουφάκης θέτει προ των ευθυνών του τον Μητσοτάκη για το αδιέξοδο στον Πολιτισμό

Κίνα: «Δικό μας» το μπαλόνι και στη Λατινική Αμερική

Τσαπανίδου για κακοκαιρία: Άξιο απορίας για τι ακριβώς «κομπάζει» ο κ. Μητσοτάκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα