ΑΘΗΝΑ
02:11
|
27.04.2024
Το ρωσικό υπ.Εξ. κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ότι προσπαθούν να συγκροτήσουν ένα άλλο, «πολιτικοποιημένο "δικαστικό" σώμα» που «δεν έχει καμία σχέση με τη δικαιοσύνη».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οποιοδήποτε δικαστήριο συγκροτηθεί από τη Δύση σε μια προσπάθεια να ερευνήσει τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν θα έχει καμία δικαιοδοσία επί της Μόσχας, δήλωσε την Παρασκευή το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, επικρίνοντας το Παρίσι για την υποστήριξη της ιδέας.

«Η τρέχουσα προσπάθεια των δυτικών χωρών να δημιουργήσουν έναν οιονεί δικαστικό μηχανισμό είναι άνευ προηγουμένου ένδειξη νομικού μηδενισμού και αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα της πρακτικής των δύο μέτρων και σταθμών από τη Δύση», έγραψε το υπουργείο σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό του. Πρόσθεσε ότι «μια τέτοια κλίκα δεν θα έχει ποτέ δικαιοδοσία» στη Ρωσία.

Η απάντηση έρχεται αφότου το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα «ειδικό δικαστήριο» που θα δικάσει τη Ρωσία. «Με τους εταίρους μας, θα φροντίσουμε η Ρωσία να πληρώσει για τις καταστροφές που έχει προκαλέσει, χρησιμοποιώντας τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία των ολιγαρχών και της κεντρικής τράπεζας», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Ενώ συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, προτείνουμε να στήσουμε ένα ειδικό δικαστήριο, υποστηριζόμενο από τα Ηνωμένα Έθνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι είναι «εξοργισμένο με τη δήλωση» και κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι προσπαθούν να συγκροτήσουν ένα άλλο, «πολιτικοποιημένο “δικαστικό” σώμα» που «δεν έχει καμία σχέση με τη δικαιοσύνη».

«Δεν παύουμε να εκπλησσόμαστε με τον κυνισμό των γαλλικών αρχών», έγραψε το υπουργείο. Κατηγόρησε το Παρίσι ότι έκανε τα στραβά μάτια στην «ανομία του καθεστώτος του Κιέβου», στη βίαιη καταστολή των «δυσάρεστων μέσων ενημέρωσης» και σε «πολλά τεκμηριωμένα εγκλήματα πολέμου» που διέπραξαν οι δυνάμεις του εναντίον του λαού του Ντονμπάς.

Το υπουργείο πρότεινε στη Γαλλία να δημιουργήσει ένα ειδικό δικαστήριο για τα δικά της εγκλήματα που διαπράχθηκαν «κατά τη διάρκεια αποικιακών πολέμων, διαφόρων τιμωρητικών επιχειρήσεων και επεμβάσεων σε διάφορα μέρη του κόσμου».

«Τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τους Γάλλους […] παρέμειναν ατιμώρητα και στερούν τη Γαλλία από το ηθικό δικαίωμα» να απευθύνει κατηγορίες σε άλλες χώρες, ανέφερε το υπουργείο.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες της Δύσης για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής της επίθεσης στην Ουκρανία, επιμένοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν στοχεύσει αμάχους.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι Ρώσοι ερευνητές τεκμηρίωσαν, ωστόσο, προσεκτικά τα εγκλήματα που διέπραξε το καθεστώς του Κιέβου από το 2014, όταν ένα βίαιο πραξικόπημα ανέτρεψε μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και το Κίεβο έστειλε τον στρατό του στο Ντονμπάς. Ο Πεσκόφ είπε ότι η Μόσχα δεν είχε δει «καμία κριτική αντίδραση από τη λεγόμενη “συλλογική Δύση”» σε αυτές τις αδικίες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα